СОС реши: София връща над 71 млн. лева, след като пропадна проектът за инсинератор

OFFNews 06 април 2023 в 15:44 3157 0

СОС

Снимка Архив

СОС реши за парите за инсинератора

Столичният общински съвет гласува връщането на 71 883 682 лв., след като Завод за изгаряне на RDF-отпадъци в София засега няма да има. 

Средствата за инсинератора бяха отпуснати по оперативна програма "Околна среда". Заради множество обжалвания обаче той не можа да се реализира, а парите не бяха усвоени. Проектът трябваше да е завършен до края на годината. 

Заради обжалване на процедурата, обществената поръчка за изграждането му бе прекратена от възложителя "Топлофикация София". 

Една от възможностите сега е парите да бъдат да пренасочени за проекти за разделно събиране на отпадъци или за да се изгради жп линия, която да извозва RDF. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни още в средата на февруари, че инсталацията е важна не само за отпадъците на София, но и за диверсификацията на горивото на  "Топлофикация София". Двата финансови механизма, на които ще се разчита оттук нататък са RePower EU и Фондът за модернизация. От Министерството на околната среда също подкрепят подновяването на проекта. 

Фандъкова допълни, че в много напреднала фаза е проектът за изграждане на връзка на Завода за преработка на отпадъците с националната железопътна мрежа. „Изграждането на жп мрежа ще даде възможност за транспортиране на РДФ-горивото, което произвеждаме, до циментовите заводи по най-екологичния и финансово изгоден начин“, каза кметът на София. Тя посочи, че проектът се разработва заедно с Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Заради напредналата фаза работният проект на връзката може да се финансира с оставащия ресурс от оперативна програма „Околна среда“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика