СОС гласува днес: Зелени улици за пешеходци всеки летен уикенд в центъра на София

OFFNews 09 юли 2020 в 07:46 3875 0

Улици в историческия център на София да бъдат пешеходни зони през уикендите до 22 септември ще гласува днес Столичният общински съвет. 

Това са "Шишман" от "Граф Игнатиев" до "Юрий Венелин"; "Сан Стефано" от бул. "Цариградско шосе" до "Янко Сакъзов" и "Ангел Кънчев" от "Уилям Гладстон" до пл. "Гарибалди".

Отсечките са пилотен проект на инициативата „Зелени улици“, а доклад с предложението е внесен за обсъждане в СОС от общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков и зам.-кметът на Столична община по екология Десислава Билева. 

Обособяването на пешеходни зони ще е от всеки петък в 19.30 часа до 18.00 часа на всяка неделя от 17 юли до 22 септември. 

По ул. „Сан Стефано“ няма да се премахват вече паркираните автомобили и те ще могат да излизат от зоната, но няма да се допуска влизането на нови за този период.

По „Ангел Кънчев“ и „Шишман“ ще бъде забранено паркирането в тези дни, като заварените паркирани коли ще бъдат премествани от ЦГМ в непосредствена близост, а всеки ще може да провери къде се намира неговият автомобил на тел. 070013233. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат предварително уведомени. Анализ показва, че те могат да оставят без проблем своите автомобили в съседни преки, на които през летните уикенди има достатъчно места, твърдят от СО. 

Улиците ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер. 

Избраните участъци от улиците имат връзка между паркове, пешеходни зони и градски градини, като по този начин дават възможност на всеки да се придвижва пеша - спокойно, с необходимата дистанция и безопасно, са част от мотивите на вносителите. Те са свързани и със спирки на градския транспорт и не са зависими от автомобилен достъп. По тях има кафенета и ресторанти, чиито собственици ще получат възможност да разположат повече места за сядане на открито, както и да осигурят достатъчно пространство за изчакване на своите клиенти.

Работното време на обектите ще е до 22.00 часа, за да се гарантира спокойствие на живущите. Собствениците на заведения ще трябва да заявят интерес за ползване на тези нови зони и ще заплащат такса.

По инициатива на зам.-кмета по екология се предлага и свободна пешеходна зона през уикендите само през август по бул. „Цар Освободител“ в участъка от „Раковски“ до „Дондуков“ .

За живеещите по трите улици ще бъде осигурено място за паркиране на паркинга при метростанция "Стадион Васил Левски". 

Заради множество възражения от живеещи на "Сан Стефано" и "Ангел Кънчев" обаче Столичният общински съвет ще гласува и след първите два уикенда от проекта - 17-19 юли и 24-26 юли, да се изготви доклад за ефекта и възникналите проблеми от инициативата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови