София със споделена визия до септември догодина

OFFNews 24 юли 2017 в 14:47 1886 0

До 500 хиляди лева ще струва изработването на проекта "Визия за София", документът трябва да е готов до септември догодина. 

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на екипа начело с арх. Любомир Георгиев, шеф на ОП "Софпроект". Правилното планиране е в основата на устойчивото развитие на София като зелен иновативен град, допълни Фандъкова. 

Целта е да се търси и намери консенсус за това как да изглежда София за десетилетия напред, подчерта председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

Визията ще е шапката, която ще ми позволи да кажа на някой инвеститор - да, проектът ви отговаря на законовите изисквания, но не и изработената "Визия за София", обясни главният архитект Здравко Здравков. 

До седмица ще обявим обществени поръчки за избор на експерти, които ще събират данни и ще правят анализи за градската среда, екологията и т.н. области от развитието на столицата, уточни арх. Георгиев. 

Целта на документа е да се чуят възможно най-много мнения на граждани, неправителствени организации, експерти, за да се изработи споделена "Визия за София", която да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решение всички заинтересовани страни. 

Проектът има за цел да опише града, в който искаме да живеем, и да послужи за основа на предстоящата актуализация на Общия устройствен план на столицата. Задачи на Визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни. Проектът е инициатива на Столичeн общински съвет и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови