София празнува своя ден с голям концерт на открито и сцена в мотриса на метрото

OFFNews 17 септември 2021 в 05:44 1815 0

Снимка Архив

Днес е денят на София, за празника на града Столична община организира голям концерт на открито. 

Той ще стартира в 18 часа в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). "Честит празник, София" е с вход свободен до запълване на разрешения брой седящи места и при спазване на противоепидемичните мерки. 

На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „Тумбаито“, „Брас Вилидж” и „Оги 23“. Водещ ще бъде Митко Павлов. Събитието във фейсбук е на: https://www.facebook.com/events/540932777204146/?ref=newsfeed

Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата. С тях се отличават родни творци с принос към София, в областите: Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда; Критика и журналистика в областта на културата; Танцово изкуство; Фолклорни сценични изкуства и Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Отново ще бъде връчена и Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Церемонията ще се проведе в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки от 16 часа. 

За деня на София общинският „Регионален исторически музей – София“ и Зоопаркът ще работят с вход свободен

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои от 19:30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония.

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани публиката на тържествен концерт по случай Деня на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

Изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града чрез своето изкуство и с музиката на великите композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и др.

Артистите ще представят програма от популярни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които вече са любими на българската публика и се радват на голям успех.

Оперната певица Гергана Николаева със своя въздействащ и богат тембър ще пренесе слушателите в света на бароковата емоционалност. Певицата, която умее да разчупва стереотипите и границите между различни стилове, е подбрала две много въздействащи арии от опери на Хендел: Ombra mai fu из операта „Ксеркс“ и Lascia ch'io pianga из операта „Риналдо“. В изпълненията си тя включва също забележителното „Адажио“ от Томазо Албинони, което ще звучи в авторски вариант на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър. Освен соловите изяви, публиката ще чуе оркестрови пиеси от Й. С. Бах (Бранденбургски концерт № 3), В. А. Моцарт (Дивертименто в ре мажор) и Панчо Владигеров (Прелюд и Господско хоро). Безплатна покана можете да получите през сайта TicketsBG.com, както и във фоайето на залата един час преди началото на концерта. Броят на публиката ще бъде съобразен с актуалните противоепидемични мерки.

Мотриса от метрото става движеща се сцена

"Звук от метрото" ще се състои от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 19:30 ч. до 21:30 ч. при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция.

За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Събитието се осъществява от Младежкото сдружение в обществена полза „Национален център за иновации и дигитални изкуства“ с подкрепата на Столична община и с домакинството на „Метрополитен“ ЕАД.

В инициативата се включва Александра Драгова, която ще представи заедно с артистите Калина Кръстева и Денислав Иванов за първи път пред публика фрагменти от своя най-нов проект за съвременен танц PROJECT 8.

В Sound Underground ще участват отново възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ в джаз и класическа музика.

Модата е поверена на младия дизайнер Antony Langountin, който ще направи премиера на най-новата си колекция, озаглавена „Градска джунгла“.

Етюди от театър на движението ще бъдат изпълнени от Александър Будуров, Филип Дончев и Велизар Груев – студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Допълнителен адреналин ще създаде спортният клуб „Рекриейт-София“, който ще популяризира и първия си проект за пътна безопасност за деца и младежи, финансиран от Столична община – „Надскочи себе си! Бъди отговорен!“

В събитието ще се включат и актуални инфлуенсъри и тик-токъри, които ще допринесат за това, събитието да бъде споделено онлайн на всички платформи, предпочитани от младите хора на София.

Зад пулта ще се изявят млади и утвърдени електронни продуценти и диджеи, сред които DJ VLD и Disco Manga, като музиката ще преминава от фънк и джаз, през ремикси на любими популярни български песни, до диско, хаус и техно.

Режисьор-постановчик е Атанас Лозанов. Събитието ще бъде заснето за целите на кратък документален филм „София – град на вдъхновението и модерността“.

Студенти и преподаватели на НАТФИЗ се подготвят заедно за Деня на София

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна изложба на студентите, завършили в различни випуски на специалност „Фотография“. Събитието е специално подготвено за празника на София и ще бъде достъпно за столичани в Деня на София – 17 септември.

На 17 септември проф. д.н. Любомир Халачев ще представи най-новата си книга „Шапката на Ниночка“. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18:00 часа. Сборникът съдържа 30 статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

„В тази книга аз се опитвам да обясня на хората, които са във властта и ръководят държавата, че инвестициите в култура са не само задължителни (ако искаме да сме част от ЕС), но и много доходни. Без да цитира цифри и проценти, чрез много и различни примери, текстът подсказва как трябва да се отнасяме към културата и хората, които я създават, ако искаме да използваме нейната мощ. А в есето „Културният профил на българина“ се опитвам да подскажа в каква посока трябва да се развива цялата нация, ако иска да остане на тази Земя“ – коментира проф. Халачев.

Проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по един различен и приятно забавен начин ги накара да посетят ключови културни институции, представящи визуални изкуства. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500.

Картичките с размер 2 х 3 м ще бъдат позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 г.

Ще бъде активирана и страница, посветена на проекта в сайта на КО ОП www.ko-op.bg, в която творбите ще бъдат представени в дигитална форма, съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите, както и допълнителни текстови материали, свързани с дейностите и целите на проекта, информация за галериите и музеите, пред които са поставени инсталациите.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Столична община – Програма „Култура“ – 2021 г.

Художниците Вяра Бояджиева, Борис Праматаров и Мила Янева-Табакова се срещнаха с деца на възраст между 7 и 9 години, които по своя неподправен и искрено откровен начин разказаха как си представят града, когато пораснат – как ще се придвижват, какво и къде ще работят, какво ще правят в свободното си време, как ще отглеждат децата си и др. Докато разговаряха, илюстраторите направиха скици на представите на децата за бъдещето на столицата. Този процес беше документиран чрез видеозаснемане.

Моноспектакълът на Иван Юруков "Пилето, което казва Ку" ще се играе в "Нов Театър" – НДК от 19,30 часа. Автор е Александър Урумов, режисьор Иван Юруков, а композитор - Михаил Шишков-баща.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови