Сметните палати на България, Хърватия и Северна Македония работят за обединени и икономически силни Балкани

OFFNews 09 юли 2021 в 12:28 1044 0

Върховните одитни институции (ВОИ) на България, Хърватия и Северна Македония работят за обединени и икономически силни Балкани, което гарантира просперитет и по-добър живот на гражданите на нашите страни, затова да бъдем мотивирани и фокусирани върху успеха за постигането на общите ни цели, призова председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков при официалното представяне вчера в Скопие на втория туининг проект „Подобряване на външния одит и парламентарния контрол“, финансиран с европейски средства.

Бенефициенти по проекта са ВОИ и Народното събрание на Република Северна Македония. Българската Сметна палата работи по него като младши партньор, а водеща е ВОИ на Хърватия. При първия туининг проект, който двете ВОИ осъществиха съвместно за Република Северна Македония, водеща бе българската Сметна палата.

Изпълнението на новия туининг проект ни предоставя възможност да продължим сътрудничеството си и със съвместните усилия да превърнем нашите върховни одитни институции в модерни и силни пазители на обществения интерес, работещи ефективно за общественото благо, каза Цветков. Убеден съм, че ще постигнем дълготрайни резултати, гарантиращи спазването на принципите за добро управление и прозрачност на изразходване на публичните финанси и по този начин ще помогнем да се ускори реализирането на стратегическата цел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, каза още председателят на българската Сметна палата.

Посланикът на Делегацията на Европейския съюз в Република Северна Македония Дейвид Гиър посочи, че ВОИ и парламентът на Северна Македония имат значима роля за мониторинга върху изразходването на публичните средства и изрази задоволството от осъществяването на проекта, което е в интерес на гражданите.

Подходът към одитните доклади трябва да бъде еднакъв и обективен, независимо кой е на власт, с високо ниво на зрялост при четенето, разбирането и вземането на решения във връзка с тях, и това трябва да се превърне в постоянно действие, смята председателят на Народното събрание на Северна Македония Талат Джафери.

Като се има предвид, че членството в ЕС е основен приоритет на Република Северна Македония, опитът на ВОИ на страните членки на ЕС е от съществено значение за осигуряване на оперативната и финансова независимост на Македонския Държавен завод за ревизия (ДЗР) чрез укрепване на правната рамка за държавен одит, каза главният държавен одитор Максим Асевски.

Важната роля на ВОИ за подобряването на обществената отчетност изтъкна и заместник-главният държавен одитор на хърватската ВОИ Неда Рогошич. ДЗР трябва да гарантира, че дейността му добавя стойност и има въздействие, което е от значение за парламента и другите заинтересовани страни. Затова е необходимо да се осигури оперативна, финансова и функционална независимост на ДЗР и на нейния главен държавен одитор чрез съответни разпоредби, подчерта тя.

Ръководителите на проекта от българска, хърватска и македонска страна Вяра Ангелова, Мартина Юревич и Таня Яневска представиха основните параметри на туининг проекта, неговите цели, задачи и компоненти.

Представители на различни институции в Скопие - на парламента, правителството, прокуратурата, антикорупционната комисия и на посолствата на Хърватия и България, както и експерти от ВОИ на Хърватия, България, Естония и Германия, проследиха срещата онлайн.

Туининг проектът е на стойност 1.5 млн. евро и е продължение на реализацията на препоръките от първия – да се подобри външният одит в Северна Македония и неговата ефективност, включително чрез ползотворно сътрудничество на ВОИ с парламента, да продължи хармонизирането на нормативната уредба, да въведе информационните технологии в одитния процес. Целта е също да бъдат разгледани най-добрите практики на държавите-членки на ЕС на базата на международните одитни стандарти на ВОИ, да се разгърнат междуинституционалното и международното сътрудничество и ефективната комуникация с парламента, одитираните обекти, НПО, обществеността и в крайна сметка да се допринесе за прозрачност, отчетност и по-добро управление на публичните средства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София