Служебният кабинет се опитва да сложи край на схемата гражданството срещу инвестиция

В поредно писмо от юни ЕК дава да се разбере, че не одобрява тази възможност

Даниела Добрева 25 октомври 2021 в 18:22 3696 0

Служебният кабинет предлага напълно да отпадне възможността българско гражданство да се придобива срещу инвестиции. Това става ясно от проект за промени в Закона за българското гражданство, предложен за обществено обсъждане.

В мотивите се посочва, че от гласуването на нормативния акт през 2013 г. до измененията през 2021 г. хората, които са кандидатствали за придобиване на българско гражданство срещу пари, са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над 1 млн. лв. или са вложили въпросната сума в банки по договор за доверително управление и съответно са увеличили инвестицията при същите условия до 2 млн. лв.

Но към момента на подаване на молбата за гражданство или на някой от следващите етапи на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или други разпоредителни действия.

Били са установени случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление, кандидатът не притежава банкови сметки и не е регистриран като инвеститор. Междувременно е получено поредно писмо от юни т.г. от Европейската комисия, в което се изразява безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство чрез натурализация в замяна на предварително определени плащания.

В писмото от ЕК се подчертава, че когато държава членка упражнява компетентността си да предоставя гражданство, е задължена да гарантира, че прави това, без да накърнява същността, стойността и целостта на този основен статут, както е установен в член 20 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Комисията счита, че дадена държава членка не изпълнява това задължение, когато създава схема, чрез която систематично предоставя натурализация в замяна на плащания в полза на държавата. Така тя налага на други страни от ЕС задължението да признават за граждани на съюза въпросната категория хора и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика