Slow Food в България е неправителствена организация в обществена полза, част от международното движение със същото име.
Мисията на Slow Food в България е запазването на хранителното разнообразие и традиционното знание, свързано с него. Те се състезават с времето, което неумолимо изличава кулинарната памет на страната ни.
Седалището на Slow Food се намира в Бра, Италия – малко градче в Пиемонт, родното място на основателя на движението и негов президент, Карло Петрини.
Организацията постига своите цели благодарение на мрежа от хранителни общности, които съхраняват и развиват местните гастрономични традиции и хранително биоразнообразие. Слоу Фуд в България организира семинари, работилници, конференции.
Нашият гид Десислава Димитрова е основател на Slow Food в България и е председател на сдружението. По професия е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. От 2004 г., като координатор на Slow Food за България, тя съчетава професионалните си интереси със своята страст към традиционните храни и знанието, свързано с тях, съхранени от предците ни и достигнали до нас благодарение на грижата на местните селски общности. Водена от убеждението, че на Балканите не може да се претендира за национални граници в разпространението на храните, тя инициира мрежата Тера Мадре Балкани през 2010 г., в която събира сподвижниците на Slow Food на Балканите. Тя е представител на региона в Медународния съвет на Slow Food.
Движението Slow food възниква през през 1989 г. в Италия като контрапункт на забързания начин на живот, индустриалното селско стопанство и глобализацията на хранителната система. Неговата цел е да проучи, съхрани, развие и популяризира местните храни и еко-гастрономичните традиции и култура, свързани с тях.
Slow Food връща храната в центъра на вниманието на потребителите, разкрива значението ѝ като комплексно явление, а не евтина стока и привлича вниманието към нейния произход, състав и физиологична роля, както и към хората, които я произвеждат.
Според Slow Food всеки човек има право на вкусна, чиста и честна храна.
Днес Slow Food е глобално движение, представено в над 160 страни по света с милиони сподвижници.
Slow Food застъпва идеята, че хранителните избори на човечеството се отразяват върху политиката, културата и природата. Особено силно е влиянието им върху климатичните промени и загубата на хранително разнообразие. Светът днес е свидетел на шестото масово измиране на видове растения и животни, причинено от човешката дейност, чиито темпове са от 100 до 1000 пъти по-високи от тези при предходните естествени процеси. Един от основните фактори за това е индустриалното селско стопанство, в резултат на което огромни площи естествени местообитания с цялото организмово разнообразие в тях са заличени, често пъти дори преди да бъдат регистрирани от науката. Един красноречив пример е унищожаването на дъждовните гори, които се определят като „белите дробове“ на планетата. Не случайно около 35% от парниковите газове, причиняващи климатичните промени днес са резултат от индустриалното селско стопанство. Спешно е необходима промяна в хранителната система в световен мащаб и утвърждаване на устойчиво производство и консумация на храни, които все още са широко разпространени практики сред местните общности по света.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България