Сливенският митрополит призова миряните да не участват в нестинарски сборища

OFFNews 21 май 2021 в 14:27 2074 0

Сливенският митрополит Йоаникий призова миряните да не се увличат по култове и да не се включват в нестинарски сборища в изявление, публикувано на интернет страницата на митрополията.

Поводът за призива му са мероприятията в с. Българи, община Царево, известни като нестинарство. Те са свързани с празника на Св. св. Константин и Елена, който отбелязваме днес. По време на танца се чували "заклинателни подвиквания, а иконите на св. Константин и майка му св. Елена се тръскат и накланят надолу, защото така се преобръщат надолу не само техните ликове, но и светият Кръст, който те държат", се казва в обръщението.

Йоаникий призовава още хората да не се увличат по култове, "които са в разрез със здравия разум, със здравите ни национални и духовни традиции". 

Ето какво написа Йоаникий в обръщението си към миряните:

Обични в Христа чеда на Богударуваната ни Сливенска епархия,

Във връзка с ежегодно провеждащите се мероприятия в с. Българи, община Царево, известни като “нестинарство“, свързани с празника на Светите равноапостолни Константин и Елена, изпълняваме своя архипастирски дълг за просвещаване и утвърждаване на всички наши епархиоти в чистото изповедание на светата и спасителна православна вяра. Това ни повелява сам Господ Иисус Христос: „идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал“ (Мат. 28:19-20).

Синът Божий ни е заръчал да почитаме Светата Троица, да светим Божието име, да се събираме в общо моление по време на св. Литургия и на всички останали църковни богослужения. Бог ни заповядва така също да се доближаваме до Него и да се съчетаваме с Него чрез участието ни в благодатните църковни тайнства: Кръщение, Миропомазване, Покаяние, Причастие, Свещенство, Брак и Елеосвещение. Също толкова важно е Господнето наставление за полезността от послушанието на вярващите към духовната йерархия, която е приемница на апостолския авторитет. Спасителят казва на Своите апостоли: „Който вас слуша. Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята“ (Лука 10:16). Великият Архиерей Христос Господ дава духовна власт не на всичките Си последователи, а само на Своите апостоли и чрез тях – на ръкоположените от техните приемници православни духовници. Следователно и днес това апостолско приемство и духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството. Затова със същата поверена ни от Христа духовна власт във връзка с грешната нестинарска мистика ви призоваваме за следното:

Почитайте Бога и светете Неговото име, а не Го подменяйте с поклонение пред лукавия. Искайки да хули Бога и в това кощунство да направи съучастници и нас, той се прикрива в нестинарските ритуали зад християнски символи, зад името на св. Константин, както някога се всели в змията, за да не бъде разкрит от нашите прародители Адам и Ева.

Срещайте се за обща молитва към Твореца на всичко видимо и невидимо, а не за зрелища, които не принасят никому полза, а твърде много вредят.

Събирайте се в православните ни храмове за богослужение, а не по поляни – за огнепоклонство, което Бог забранява така: „не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, магьосник, омайник, ни който извиква духове“ (Второзаконие 18:10-11). и още: „Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света“ (1 Йоан. 4:1).

Различавайте духовете, различавайте и огньовете: на Велика събота благодатен огън пада на Божи гроб от небето, за да ни засвидетелства Христовото Възкресение. Докато нестинарският огън е веществен, запален е с подръчни средства от човеци. Запалването и газенето му има за цел да обвие с ореол на „святост“ нестинарите, а не да възхвали Бога, нито Неговите истински светии – благоверните и равноапостолни Константин и Елена.

Нека с трепет да проявяваме духовно послушание пред Бога и Неговата Църква, в която всички сме кръстени, за да растем в добродетелност, благоприличие и благочестие. В православния храм кротко грее църковната свещ и ни напомня, че така трябва да свети и нашата молитва – тихо и свято. Колко е далеч нейният пламък от жаравата на нестинарския огън… Колко е различна подредената свещица от червените въглени, които нестинарите хвърлят безпорядъчно във въздуха…

Участвайте благодатно и кротко в седемте църковни тайнства, които са учредени от Господ Иисус Христос за наше изцеление, освещение и спасение. Не участвайте в бесовски танци и огнени церемонии, в които се „ахка“ и „въхка“, изпада се в транс и обсебеност от тъмни духове. Стойте добре пред Господа, бдете върху себе си и се молете, а не се оставяйте да ви привличат с шаманското биене на нестинарския тъпан и с лукавите извивки на нестинарската гайда. Нестинарството използва нашата любов към българския фолклор, за да прикрие демоничния си характер и да ни завладее чрез ритъма и музиката.

Хипнотичният нестинарски танц е противоположност на православната молитва по време на която молещите се християни се извисяват до живо общение с Бога. В Православната Църква кадим благоуханно кадило на Господа, докато в нестинарските церемонии се кади на дявола, защото те се вършат нецърковно, без архиерейско благословение, без Божията благодат. В техния център е огънят, а не Господ; жаравата, а не Кръстът; пепелта, а не Христос, Който е Светлината на света.

Скъпи в Господа братя и сестри,

Почитайте светиите като им се молите чинно и смирено. Не се включвайте в нестинарски сборища, по време на които се чуват заклинателни подвиквания, а иконите на св. Константин и майка му св. Елена се тръскат и накланят надолу, защото така се преобръщат надолу не само техните ликове, но и светият Кръст, който те държат. Тези славни и царствени светии са се борили срещу езичеството със силата на Христовия Кръст, за да имаме ние истински път на спасение, а не за да се увличаме от отколешните заблуди на езическите народи – обожествяване на огъня, култ към слънцето и водата, магии, предричане и факирство.

Възлюбени чеда на Сливенска епархия,

Всяка човешка душа е скъпа и многоценна. А врагът на нашето спасение всячески търси да подменя истината, да имитира църковност, та да погуби, ако може, дори и вярващите. Господ ни предупреждава за това така: „пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, … и ще прелъстят мнозина…, ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните“ (Мат. 24:4-5, 24).

Затова нека не се увличаме по култове, които са в разрез със здравия разум, със здравите ни национални и духовни традиции. Но всячески да се стремим да угодим на Господа и с чиста съвест да се възрадваме на Христовото Възкресение и да съучастваме в Неговата победа! Амин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови