Слънце с ореол се появи в небето над Пловдив

OFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 17:03 9448 4

Снимка Цветелина Димитрова

Днес в небето над Пловдив слънцето изглежда сякаш е с ореол. Впечатляващата гледка се дължи на рядък оптичен феномен, наречен хало.

Небесното явление се създава от ледени кристали и може да образува цветни или бели форми в небето. В случая над Пловдив се е образувал цветен ореол около слънцето.

Феноменът обикновено се получава в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха на височината на перестите облаци, които се намират на около 5-10 км от земната повърхност.

По подобен начин се образуват и дъгите, но те се появяват когато лъчите на слънцето се отразяват през водни капки. Това явление обаче е далеч по-често срещано от халото.

Снимката на красивото небесно явление, което наблюдават пловдивчани, е изпратена от читателката на OFFNews Цветелина Димитрова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 10:11

Имаше и над София, само че беше на пълнолуние

28.05 2015 в 20:47

@Chemtrails - хайде сега го докажи това, дето си го писал. "Аз си го знам", или "ето ти тук линк към еди кой си съмнителен псевдонаучен блог" не важат.

28.05 2015 в 19:56

Феноменът никак не е рядък и се дължи на химическите следи или още "кемтрейлс" и пречупването на слънчевите лъчи през изкуствената облачност, създадена от аерозолните "поливки". Същият се наблюдаваше в София преди около месец в топъл и слънчев пролетен ден след няколкочасово яко пръскане. ;)

28.05 2015 в 18:27

" Впечатляващата гледка се дължи на рядък оптичен феномен, наречен хало." - Офнюз, halo си се превежда на български като "ореол" :)