Слънчево, до 18° днес. От минус 5° до плюс 24° до края на ноември

OFFNews 01 януари 2021 в 05:49 343 0

Снимка Pixabay

Днешният първи ноемврийски ден ще е предимно слънчев, с минимални температури около минус 1° (на места в Югозападна България) до 8°-12° (на изток) и максимални между 13° и 18°, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

Над планините ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в ниските части ще е мъгливо. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 10°, на 2000 метра - около 5°.

Над Черноморието ще преобладава облачно, преди обяд и мъгливо време. На места ще преръмява. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха: 14°-16°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 01 мин. и залязва в 17 ч. и 19 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 18 мин.

Седмицата

Във вторник от запад облачността бързо ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд; по-голяма е вероятността за по-съществени количества в отделни райони в Западна България, където дневните температури ще останат около 10°. В Дунавската равнина вятърът временно ще се обърне от запад-северозапад. Над Източна България преди обяд ще се задържи с ниска облачност, която след обяд за кратко ще намалее; там ще се усили вятърът от югозапад и дневните температури ще достигнат 16°-18°.

През следващите дни с поток от юг-югозапад температурите ще се повишават, облачността ще се разкъса. В четвъртък и петък в Източна България и северно от планините югозападният вятър ще се усили и през втория ден дневните температури в тези райони ще достигнат 20°-25°. С ниска облачност или мъгли в нощните часове и преди обяд ще бъде в западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина и там максималните температури ще остават по-ниски.

През почивните дни вятърът ще се обърне от изток-североизток, облачността ще е предимно значителна, почти без валежи. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за първото десетдневие на ноември.

Месецът

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и 0°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 19 и 24°.

След преваляванията през първата седмица и понижение на температурите през първото десетдневие температурите ще станат близки до обичайните. До средата на месеца ще останат условията за превалявания на места, а температурите ще бъдат близки до средните.

До края на второто десетдневие времето ще е спокойно, вероятността за валежи е малка. В равнините сутрин ще има ниска облачност и мъгли, около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и топло.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността за повече динамика в атмосферата. Времето ще е променливо, ще има и валежи. Температурите през повечето дни ще бъдат по-високи от обичайните за периода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови