СИРИЗА осъди насилието над българка, живееща в Гърция

Ива Оприкова 06 февруари 2015 в 10:03 7095 4

Управляващата Гърция партия СИРИЗА и нейният представител в ЕП Костадинка Кунева осъдиха насилието над българката Анастасия, живееща на гръцкия остров Евия.

"Тези, които пребиха Анастасия, не само трябва да бъдат наказани от съдебната власт, а изолирани от обществото. Новото правителство трябва да помогне на емигрантите да се чувстват защитени", заяви евродепутатът Костадинка Кунева. 

Българката е била обвинена в кражба и жестоко пребита от трима местни мъже, а шокиращите снимки заляха гръцката преса в началото на седмицата. 50-годишната българка е работила като домашна прислужница в град Истея и полагала грижи за 80-годишна жена.

В четвъртък синът на бабата я посетил и обвинил Анастасия, че е задигнала 900 евро. Анастасия отрекла да е извършила кражбата. Тогава мъжът повикал двама земляци и с тяхна помощ започнал да я удря по лицето. Според жертвата те я заплашвали със запалена цигара и завързана кърпа около врата. После насилниците завързали Анастасия за ръцете и краката, качили я в колата и я захвърлили в канавка с вода. От страх за живота си българката признала, че е взела парите и ще ги върне. Тогава мъжете я качили пак в колата и я върнали обратно. Окървавена, безпомощната прислужница изкарала цяла нощ в приятелска къща. На сутринта отишла до здравния център на Истея на преглед, а оттам веднага подали сигнал до полицията, която вече е задържала един от извършителите.

Драмата потресе гръцкия остров Евбея.

"В Гърция съм от много години. Всички знаят какъв човек съм, никога няма да направя нещо лошо, камо ли да взема чужди пари. Синът на тази жена, за която се грижех, не ме хареса от самото начало, но аз не обърнах внимание. В този ден дойде заплашително към мен. Най-напред ме хвана за ръката и започна да ме дърпа, казвайки че ако не върна парите, ще ме накара да плюя кръв. Замръзнах. Не знаех какво да правя. Преди да извикам за помощ запуши устата ми и ме завлече в съседната стая, където започна да ме бие с омраза, безмилостно. Хвана ме за косата, завлече ме до една река и ме хвърли. Крещеше, че ще ме удави, ако не дам парите. Плаках, виках за помощ, но нямаше кой да ме чуе. Нямаше какво да направя, за да се спася и бях принудена да "призная" за парите. Обещах, че ще ги върна на следващия ден. Разбира се, веднага отидох в полицията. Сега дъщеря ми и мъжът й са до мен. Опитвам се да се възстановя, но искам този човек да бъде наказан", разказва Анастасия пред "Стандарт", която не спира да плаче и още преживява кошмара.

Семейството е до нея и се опитва да я успокои. "Цяло чудо е, че е жива. Устроили са й капан, за да каже, че е взела парите на бабата. Не само са я пребили, но са я заплашвали, че ще я удавят", споделя семейството й. 

Адвокатът на Анастасия е образувал наказателно производство за телесна повреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!