Синдикат се обяви против родителите да извиняват 15 дни отсъствия: Ще ходят на почивка

OFFNews 05 февруари 2024 в 09:25 6303 2

Класна стая

Снимка Архив

Класна стая

Министерството на образованието и науката предлага учениците да могат да отсъстват от училище по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година, но от учителския синдикат към КНСБ се обявиха против тази промяна.

В момента родителите могат да извиняват по семейни причини до 3 дни, а за още 7 могат да поискат разрешение от директора.

Според авторите на идеята за 15-те дни това ще намали административната тежест. Родителите няма да се налага да чакат на опашка за бележка пред лекарските кабинети при леки неразположения, когато детето остане вкъщи.

От Синдиката на учителите към КНСБ изразяват несъгласие с новите предложения на МОН.

"Това е грешно решение, защото ако искаме да говорим за качество на учебния процес и за постигане на резултати, трябва да направим така, че децата да бъдат повече време в училище. Много пъти се е случвало ученик сам да напише извинителната си бележка без знанието на неговите родители", заяви в "Денят започва" по БНТ днес Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас. Той даде пример със седмокласниците. По думите му, в месеца на НВО за седмокласниците, класните стаи остават почти празни "заради истерията, обхванала най-вече родителите".

Според Константин Янков 15-те дни ще служат "родителите да идат спокойно на почивка" за 10-15 дни по време на учебната година.

Родители и родителски асоциации се обявяват с подкрепа на възможността да могат да извиняват до 15 дни отсъствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5923

2

seawarrior

05.02 2024 в 10:12

Учителското съсловие трябва да си даде сметка, че училището е само един от факторите формиращи децата като личности. Ограничаването на правата на родителите защото, “щели да ги водят на екскурзия” или “децата често фалшифицирали бележките” са мнения-доказателство за неадекватността на “Синдиката”.
Тези, които оставиха безумията с цените на учебници и помагала, 6-7кг ежедневно - теглото на ученическата раница, 3-4 часа за подготовка и домашни след училище, превърнаха учителите от преподаватели и лидери в статистици, …. и пр. и пр., са избрали да са над родителите в преценката си, кое е по-доброто за децата! Хайде, няма нужда!

705

1

Kalki

05.02 2024 в 09:50

Възможността родителят да освобождава детето от училище за 15 дни е нещо, което в известен смисъл намалява зависимостта от училищните власти, така че реакцията на учителите е разбираема.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика