Силният вятър нанесе щети в столицата (обновена, снимки)

OFFNews 18 януари 2023 в 08:17 9123 0

щети

Снимка Мая Младенова

Паднало дърво затисна автомобил в столичния квартал "Яворов"

Аварийните екипи на Столичната община (СО) работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София вследствие на силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на СО.

От снощи до момента екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет аварийни екипа и работата продължава.

В столицата при един от случаите се е откъснала част от метален покрив на сграда. Няма пострадали при инцидента.

Дърво е паднало и на трамвайната линия на столичният булевард „Джеймс Баучер“. В два от случаите дървета са паднали върху паркирани автомобили и са им нанесли щети.

Сигнали за щети от вятъра има и в други райони в страната, съобщиха по-рано от МВР. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия инцидент пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен, докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца има два сигнала за паднали дървета. По три са сигналите в Перник и Монтана. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че и в момента продължава обобщаването на обстановката в страната.

Частично бедствено положение е обявено във Враца заради ураганния вятър.

"Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата. Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите", съобщиха от Община Враца.

Подадени са над 50 сигнала. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването.

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване. В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

Ветровито ще бъде времето и днес. Оранжев код за силен вятър е обявен за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали и Хасково днес, в останалата част от страната предупредителният код е жълт. 

Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, посочват от СО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови