Силна слънчева буря пътува към Земята

OFFNews 11 септември 2014 в 20:37 9022 0

Силна слънчева буря пътува към Земята, като се очаква тя да се плъзне около планетата и да не причини големи аномалии, съобщава АП.

Учени все пак предупеждават, че заради магнитното поле на бурята е възможно да бъдат засегнати електропреносната мрежа, сателитите и радиокомуникациите, но не се очакват по-сериозни проблеми.

Все още не се знае кога точно буртя ще удари Земята и коя част от планетата ще бъде най-засегната от ефекта. Очаква се тя да достигне до Земята най-рано утре.

Директорът на Космическия център за прогнози в Колорадо Том Бергер казва, че от години Земята не е била удряна от буря с таква сила. По негово мнение 

Бергер обяснява, че тези бури се получават от слънчеви петна в средата на Слънцето.

"Слънчеви бури се случват често, особено по време на пиковете на 11-годишния слънчев цикъл, и не вредят пряко на хората", каза още той.

Слънчевата буря представлява поток от заредени частици, който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звезда. Тя се състои предимно от високоенергетични електрони и протони, които са способни да преодолеят звездното гравитационно поле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови