Сигурността в интернет и здравословното хранене са приоритети на ДАЗД за 2018 г.

OFFNews 16 януари 2018 в 09:52 3597 0

Снимка Държавна агенция за закрила на детето

Защита правата на децата в дигиталната ера, превенцията на рисковете в мрежата и популяризирането на здравословния начин на живот с акцент върху здравословното хранене са основните приоритети, които са залегнали в Националната програма за закрила на детето за 2018 г.

Документът беше приет днес по време на 38-то заседание на Националния съвет за закрила на детето (НСЗД). То беше открито от г-жа Офелия Кънева, председател на ДАЗД и председател на Съвета. Гости на заседанието бяха, Мариана Николова, началник на кабинета на вицепремиера – г-н Валери Симеонов и г-жа Анелия Торошанова, главен експерт към Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Йоана Захариева, председател на Съвета на децата, представи работата на членовете на детския консултативен орган, както и график на дейностите и инициативите на Съвета на децата през 2018 г. Захариева пожела на всички една успешна и ползотворна година и благодари за подкрепата, която Съвета на децата получава от НСЗД. От своя страна председателят на ДАЗД Офелия Кънева подчерта важността на детското участие, като даде за пример, че след последната Национална среща на Сдружението на общините в България бе взето решение в заседанията на НСОРБ да участват общински детски организации, което е прецедент не само за България, но и за света.

Радостина Ангелова представи Национален доклад от съвместния проект „Инструмент за оценка на детското участие“, изпълняван от ДАЗД и Съвета на Европа през 2017 г. България има добра нормативна база, която дава възможност за подкрепа на инициативи за детско участие. Добрите практики, които са реализирани чрез Съвета на децата, трябва да бъдат разширени и широко подкрепени, са изводите на доклада.

Гост за заседанието бе и председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който представи проектите, по които работи Агенцията и подчерта важността на това да се дава възможност на децата от български произход, които живеят в чужбина да изучават своя роден език. Запазването на българските традиции и обичаи от българите живеещи в чужбина, трябва да бъде основен приоритет на държавата, каза г-н Харалампиев и отбеляза огромното значение на доброто партньорство между Държавната агенция за българите в чужбина и Държавна агенция за закрила на детето.

Членовете на Националния съвет за закрила на детето единодушно взеха решение да не губят оперативно време в подготовка на концепцията за новата стратегия за детето, като същевременно се отчете периодиката, с която българската администрация следва да се съобразява и възможностите за оптимизиране на административната тежест. Освобождаването на организационен ресурс в полза на инвестиране в иновации за деца ще бъде ключов елемент в работата на НСЗД занапред, т.ч. при разработването на стратегически документи.

На заседанието беше приключена и процедурата за избор на нови членове на Съвета, чийто мандат е 2 г. Г-жа Кънева приветства новите членове и благодари на досегашните представители на гражданския сектор за доброто взаимодействие и диалог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови