Шествия в подкрепа на Украйна във Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас (обновена)

Сгодени украинка и българин се върнаха от Торонто, за да помагат на бежанци в морската ни столица

OFFNews 26 март 2022 в 17:13 5037 6

Снимка БТА/Красимир Кръстев

Шествието във Варна с искане за мир за Украйна.

Мирни шествия в подкрепа на Украйна се проведоха днес във Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

В центъра на Варна се събраха стотици българи, украинци, руснаци, беларусци. Те изпяха химна на Украйна, издигнаха плакати и скандираха срещу войната, призовавайки за повече разум, за мир и свобода, съобщава БТА.

''В подкрепа на Украйна, срещу руската агресия''. Хиляди на шествие в центъра на София (видео и снимки)

Вееха се българското, украинското и дори канадското знаме. Украинката Наталия Попович обясни флага с думите, че ù предстои да се омъжи за варненец, с когото живеят в Торонто. Когато започнала войната, общността в Канада събрала средства и двамата пристигнали във Варна, за да помагат на бежанците.

„Бяхме потресени и тръгнахме веднага, за да помогнем на пристигащите, да им осигуряваме медикаменти, храна, квартири“, разказа Попович.

Старото знаме на Беларус бе издигнато от Юра Поляков. Този флаг е забранен от настоящото управление на страната и който си позволи да го развее, се озовава в затвора. Това е знамето на свободна Беларус, каза Поляков и благодари на българите, че приемат него и сънародниците му, които искат да живеят спокойно и свободно, както и че помагат на бежанците от Украйна да намерят подслон след ужаса, от който са избягали.

Пловдив

Стотици украинци преминават през пешеходната зона на Пловдив с плакати срещу войната и знамена на България и Украйна, скандирайки „Спрете войната!“. В шествието се включиха и новопристигнали бежанци от Украйна. Снимка: БТА/Дима Шопова

В Града под тепетата шествието организира Украинско-българското сдружение „Пловдив“. То започна от Дом „Левски“, мина по главната улица и приключи с митинг пред централна поща от 14,30 часа, съобщи БНР.

„Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него“, призовават организаторите.

Велико Търново

Тази вечер и великотърновци излязоха с български и украински знамена да подкрепят украинския народ. В бдението се включиха общественици, университетски преподаватели, жители на Велико Търново, както и много украински жени със своите деца, съобщава БТА.

„Не е само до храна, не е само до симпатия, не е само до идеята, че трябва да отворим сърцата си, въпросът е как да спасим тези малки душици“, каза преподавателят по история във Великотърновския университет проф. Милко Палангурски, който се включи в мирния протест. Той допълни, че в историята 3,5 милиона души - осноно деца и майки - не са гонени от никоя държава.

С плакати, призоваващи за мир в Украйна и солидарност към мирното население, участниците се изправиха пред сградата на общината. Една от идеите на този мирен протест е да покаже на бежанците от Украйна, намерили подслон във Велико Търново и района, че са приети добре; да не се чувстват самотни и да разберат, че хората са с тях, посочи Илза Христова, която е сред организаторите на бдението.

Бургас

Над 200 души се събраха на протест в подкрепа на Украйна пред паметника „Альоша“ в центъра на Бургас. С флашмоб те подредиха на площада детски играчки, детски обувки и цветя, в които поставиха надписи с цифрата 136, колкото са загиналите деца от началото на войната, съобщи БНР.

"Днес няма да се делим на украинци, българи и руснаци. Събрали сме се, за да кажем "Спрете тази война", заявиха организаторите на протеста от украинската общност в Бургас.

Сред протестиращите има много деца, които издигнаха плакати: "Спрете войната!", "Спрете Путин!", "Слава на Украйна!".

Протестът завърши с шествие до сградата на Община Бургас.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

7

GB

26.03 2022 в 19:56

Браво!

Митрофанона - вън!

Копейкин т.е. рубльов вече, не е българския народ!

1767

6

fiki

26.03 2022 в 19:27

DailyMail.. путинофилите пак са си намерили какво да четат, може да се поинтересуваш също какво са писали за нацизма през 30-те. Иначе само кремъл промивка би повярвала че САЩ ще разчита на лаборатории в Украйна за каквото и да е, предвид конфликтите последните 8 години.

2051

3

Propaganda

26.03 2022 в 17:26

Достойни хора.

След као русия загуби войната,трябва да намерим перманентно решение за тая азиатска дупка. Разпад на русия и подялба с Китай би било най-приемливо.

1220

2

хr4

26.03 2022 в 17:24

Да, знам. Други тъпи въпроси имаш ли? Заплатката? Пада ли?
 
X

Да помогнем на украинските деца!