Шестима остават в тежко състояние след катастрофата край Своге, 15 от загиналите са от Световрачене

OFFNews 26 август 2018 в 20:35 4790 2

Снимка МВР

Шестима души остават в тежко състояние след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. 

15 от загиналите са от Световрачене. Сред тях е и 13-годишно момче, което пътувало с баба си. 

Всички 15 линейки стигнаха на време на мястото на инцидента край Своге. Направени са всички изследвания, бяха осигурени всички кръвни групи, обясни днес здравният министър Кирил Ананиев след извънредната среща в Министерския съвет.

В "Пирогов" са настанени две жени в много тежко състояние. Те са на изкуствено дишане. В "Св. Анна" има 6 човека - 5 жени и един мъж. От тях в най-тежко състояние е жена на 62 години. Тя е в критично състояние след операция. Във Военномедицинска болница са настанени двама души, които са стабилни, но от тях 30-годишен мъж е в по-тежко състояние с черепно-мозъчна травма.

В болница "Царица Йоана" е настанен един 59-годишен мъж без опасност за живота. Това е шофьорът на автобуса.

Ананиев благодари на медицинските екипи от четирите спешни центъра, които са участвали в спасителните операции – Софийския, Врачанския, Монтанския и този в Своге. Благодари и на лекарите в трите университетски болници и болницата в Своге, които са помогнали на пострадалите.

Пътуването до манастира "Седемте престола" било организирано от пенсионерския клуб в селото. В автобуса са се намирали и представители на фолклорен ансамбъл "Иглика", съобщи bTV.

Със заупокойна молитва в църквата „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ в Световрачене беше почетена паметта на загиналите в катастрофата. 

В храма, от камбанарията на който бе спуснат черен флаг, бе отслужен и молебен за оцелелите, които се борят за живота си, съобщи БГНЕС.

Църковни служби ще има и утре. В страната в понеделник е обявен ден на национален траур в памет на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

26.08 2018 в 22:54

"...Да съдят КАТ и България, че няма камери за скорост на всеки 500 метра и не са взели книжките на олигофрените по пътя т.е. хората с право да карат, трябва да са не повече от 10% от сегашните шофьори..."
Горчивата истина!!!

6162

1

red-army

26.08 2018 в 22:35

Пътя е от най-добрите в България. Скоро минавах от там. Има едно, две пропадания на настилката малки, но означени добре със знаци. Като цяло пътя е идеален - има маркировка, има мантинела нова, няма дупки.

Колкото и да е странно мисля, че присъдата на КАТ -
"несъобразена с пътните условия и възможностите на МПС скорост" е причината.

Българите масово не спазват ограниченията на скоростта от табелите и карат много рисковано. По тоя път ме минаха поне 10-тина бързаци. Задминаване в завой, каране с над 90 при ограничение 50, 60 и т.н. После свършили в канавката...еми това е положението. Да съдят КАТ и България, че няма камери за скорост на всеки 500 метра и не са взели книжките на олигофрените по пътя т.е. хората с право да карат, трябва да са не повече от 10% от сегашните шофьори.