Шест медала за българските ученици на олимпиада по лингвистика в Южна Корея

Златният медалист Здравко Иванов е втори във вечната ранглиста на състезанието

OFFNews 02 август 2019 в 13:32 3172 0

С шест медала, 2 от които златни, и почетни грамоти се завръщат българските състезатели от XVII-а Международна олимпиада по лингвистика (IOL), съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Тя проведе между 29 юли и 2 август в град Йонгин, Южна Корея. Участваха 54 отбора с над 350 участници от 36 държави. България, която е инициатор на олимпиадата, се нареди на трето място в класирането по държави, което се определя на база броя на медалите.

Съставът на тазгодишните тимове бе:

• Здравко Иванов, 12. клас, СМГ (отбор 1) - златен медал

• Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) - златен медал

• Елена Кескинова, 11. клас, СМГ (отбор 1) - сребърен медал

• Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) - сребърен медал

• Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) - бронзов медал

• Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) - бронзов медал

• Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ (отбор 2) - почетна грамота

• Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2)

Ръководители на отборите на IOL' 19 са инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Илияна Раева (РУ “Ангел Кънчев”), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски“)

Дванадесетокласникът Здравко Иванов бе обявен за втори във вечната “Зала на славата” на олимпиадата след завоюването на златото. Той има общо три златни медала (2019, 2018, 2017) и един бронзов (2015). Преди две седмици Здравко се окичи и с втория си сребърен медал от Международната олимпиада по биология.

Златният медалист Матей Петков и сребърната носителка Цветелина Стефанова получиха признание и за най-добри решения.

Учениците ни се прибират утре.

Участието на българския отбор бе осигурено с помощта на МОН, Фондация “Америка за България”, Българска аутсорсинг асоциация, Сирма груп, Скейлфокус и Булпрос.

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2019 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 68 медала – 19 златни, 20 сребърни и 29 бронзови.

От тазгодишните участници за повече от един път са участвали Здравко Иванов с четири участия и четири отличия (бронз - Благоевград 2015, грамота за отлично представяне - Майсор, Индия 2016) и два предишни златни медала - Дъблин, 2017 и Прага 2018). Виктор Балтин се е завръщал със златен медал (Прага), и грамота (Дъблин), Елена Кескинова също е донесла в България злато (Дъблин) и бронз (Прага). Цветелина Стефанова има два бронзови медала (Майсор и Прага). Като отбор тези четирима ученици спечелиха и сребърни медали от отборното състезание през 2018.
________________________________________

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.
За повече информация и специални материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови