Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шест дома за възрастни без лиценз открити само през 2022 г.

OFFNews 10 май 2022 в 09:21 2251 0

Агенцията по качеството на социалните услуги е открила 6 дома за възрастни хора без лиценз от началото на 2022 г., съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев пред бТВ.

По думите му два от случаите засягат фирмата с дейност в дома във Варна, в който при пожар загинаха четирима души преди няколко дни. Домът е с отнет лиценз, но въпреки това работи. Заподозрян за палежа е 53-годишен мъж, който е настанен в психиатрия. Предстои да се реши дали да му бъде повдигнато обвинение.

Иван Кръстев уточни, че има засилен контрол на всички доставчици на социални услуги, независимо дали става въпрос за публични или частни фирми.

"На конкретната фирма са наложени редица актове – четири само през миналата година в размер от 3000 до 7000 лв. 7000 лв. е санкцията за това, че оперират без лиценз, но в другата част става въпрос за жестоки нарушения в изискването за качеството на услугата", посочи зам.-министърът.

"Разбирате, че в дом за стари хора в над трудоспособна възраст изобщо не е мястото, където трябва да бъде настанено лице, което е в средна възраст и на всичкото отгоре е със специфично заболяване", коментира още Кръстев.

Той уточни, че е имало две проверки в този дом както от Регионалната здравна инспекция, така и от службите на МВР, противопожарна безопасност и охрана. Те са установили също нарушения, за което е информирана Окръжната прокуратура във Варна.

Вчера обаче окръжният прокурор Красимир Конов бе категоричен, че прокуратурата не може да направи кой знае какво въпреки установените многобройни нарушения

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!