Шефът на ТЕЦ ''Бобов дол'': Проверката ще докаже, че не крием и не фалшифицираме за вредни парникови емисии

OFFNews 28 февруари 2023 в 18:05 1829 0

Снимка Wikimedia

Не крием и не фалшифицираме за вредни парникови емисии и това ще бъде доказано при проверката на ГДБОП и ДАНС.

Това заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Любомир Спасов. И днес проверяващите са изискали допълнително документация, както и да доразпитат още няколко служители на централата.

Проверката е за това дали централата гори достатъчно биомаса, за да намали вредните парникови емисии. Според изпълнителния директор на дружеството инж. Любомир Спасов, за гориво се използват средно по около 50 000 тона слама.

"Те твърдят, че ние не употребяваме толкова биомаса, заради което крием парникови емисии. Употребяваме биомаса, не за да крием, а за да си ги спестяваме. Горим достатъчно количество, за да спестим толкова и сега проверката е да установят какво количество биомаса употребяваме. Тя е около 50 000 тона на месец средно, даже през юни и повече. Спокойни сме, защото знаем, че сме прави. Това, което казваме и декларираме, е точно така".

В ръководството на централата нямат никакви притеснения по резултатите на проверката, която е под наблюдението на Европейската прокуратурата.

"Идват и искат допълнително още документация. Ако искат още някой човек да доразпитат, ние съдействаме. Няма какво да крием", допълни той. 

В понеделник започна акция на ГДБОП и ДАНС в общо 11 български града под надзора на Европейската прокуратура. 

Извършваха се действия по разследване на множество адреси, както и на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, част от тях на фирми, свързвани с името на бизнесмена Христо Ковачки.

Впоследствие от Европейската прокуратура съобщиха, че измамите с българските ТЕЦ-ове са за милиони евро, съобщи Европейската прокуратура

Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за подаване на фалшифицирани доклади до българските власти - от 2017 г. до днес, допълниха оттам. 

Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите суми - загубите за бюджета на ЕС и за бюджета на България са в размер на милиони евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови