Шефът на пресцентъра на БНБ: Сгреших, извинете

Александра Маркарян Последна промяна на 11 юли 2014 в 18:13 5361 5

Началникът на пресцентъра на БНБ Александър Урумов се извини на журналистите заради това, че селектира медиите, които да имат право да присъстват на пресконференцията на БНБ за състоянието на КТБ днес.

"Бих искал да започна с едно лично извинение към всички колеги от всички медии. Очевидно и при мен, и при колегите от пресцентъра напрежението е малко повече и сме допуснали една неточна преценка за днешния формат на пресконференцията. Знаете, там имаше много камери. За съжаление, не сме удовлетворили интереса на всички медии. Това е моя лична грешна преценка, за която поднасям своите извинения", заяви той в началото на пресконференция на УС на БНБ след заседанието на парламентарната бюджетна комисия днес.

Урумов не обясни какви са били критериите за преценката му при изготвянето на списък с приемливи журналисти, нито отговори на въпроса кои медии и журналисти са били в този списък. На тези въпроси той отговори с думите, че "във всяка институция се акредитират журналисти за пресконференция". При това откровено невярно твърдение - репортерите имат право на свободен достъп до пресконференции само при представяне на валидна журналистическа карта - присъстващите в залата представители на медиите реагираха остро, но на репликите и въпросите им, задавани един през друг, нямаше ответна реакция.

Малко по-късно управителят на БНБ Иван Искров също заяви, че недопускането на медии на пресконференцията е било грешка. Той допълни, че "със Сашо Урумов ще имаме разговор след това".

В края на пресконференцията Урумов опита да омаловажи случилото се с репликата, че "за 8 години това е прецедент, който няма да се повтори".

Практиката на журналистите обаче сочи, че по-скоро е прецедент да получат отговор на свое запитване до БНБ и този отговор да съдържа конкретна информация по поставените въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2014 в 22:45

ше 0мра. Не мога повече, това беше краят. Спирам да следя тези новини тъй както наште спряха да гледат Столичаните: твърде изпростяха. За съжаление на реалността не можеш да й дръпнеш шалтера, но просто повече не мога да се занимавам с тези глупости.

11.07 2014 в 23:11

Абе винаги съм го харесвал как пише Йончев, обаче тоя път ми се струва че е много мек, проявява излишна деликатност или въздържаност.

Такива простаци трябва да се разобличават чрез ирония, за да не могат да заведат после дела за обида.

Като че ли Стойко и Любослава по успяват да поставят на място подобни дебили.

11.07 2014 в 22:02

ТОВА Е ПРОСТАКЪТ ПРЕД ВАС :

През вече далечната 2000 г. бях военен репортер в процъфтяващия тогава вестник "Новинар". Пресцентър на военното министерство беше Александър Урумов.

Един ден главният редактор на вестника получи писмо от него: "Моля, вашият военен репортер да бъде сменен и да определите друг ресорен репортер. На този му отнемаме достъпа до Министерството на отбраната."

В писмото не се казваше изрично, но разбрах, че поводът е бил статия за един зам.-военен министър със заглавие "Бай Ганьо в армията".

Главната ми редакторка не спря да се залива от смях, даже не мисля, че се ядоса. Каза ми: "Хващаш телефона сега и звъниш на всички главни редактори да им поискаш коментар." След това звъниш на всичките началници на пресцентрове на министерства и институции и ги питаш това заповед и нова практика на кабинета "Костов" ли е или самоинициатива на Александър Урумов.

Помня как стари журналисти като Тошо Тошев, Димитър Шумналиев и Петьо Блъсков цъкаха с език и ме караха да им препрочета писмото на Сашо Урумов, невярвайки, че в 2000-та година някому може да хрумне да прави такава цензура.

Помня искрената обида на останалите шефове на министерски пресцентрове, когато ги питах имат ли такава практика.

Накрая, след като изредих всички министерства, стигнах до Нери Терзиева, пресцентър на президента Петър Стоянов.

Историята вече беше стигнала до нея. Точно като главната ми редакторка, Нери се заливаше от смях, още преди да опитам да й обясня казуса.

"Знам всичко. Сашо се е объркал. Проблемът е решен", каза Нери.

След 5 минути в репортерската стая влезе главната редакторка и с драматична тържественост, от която вече всички избухнахме в смях, обяви, че оставам военен репортер.

Днес същият този Александър Урумов, шеф на пресцентъра на БНБ, направи филтър кои журналисти да влязат на пресконференцията и кои да останат навън.

Няма да ви занимавам с нашите проблеми. Те са си наши и не ви интересуват.

Ще ви занимая с вашите пари и хората, които ги надзирават.

В период на банкова несигурност, най-важното е БНБ да излъчва стабилност. Да демонстрира, че прави всичко спокойно и по обичайния начин. Помните пресконференцията преди 2 седмици - филтър за удобни и неудобни журналисти нямаше.

От гореспоменатия Петър Стоянов съм запомнил 2 крилати фрази: "Няма неудобни въпроси, има неудобни отговори" и "Журналистите имат своите въпроси, но политиците имат своите отговори. Затова, каквото и да ме питате, ще получите посланието, което аз съм решил".

Да се криеш от журналистите в такъв момент не е сигнал на стабилност. Точно обратното е - сигнал, че има неудобни отговори, които те е страх да артикулираш. И още по-лошото - че посланието на БНБ зависи от това дали въпросът на пресконференцията е удобен или неудобен.

Дълбоко се съмнявам, че ръководството на БНБ е седнало да измисли стратегия за медийното отразяване на пресконференцията и е издало заповед да се пускат само определени журналисти.

99% съм убеден, че Сашо Урумов, както и преди 14 г. е проявил творчество, за което всичките му колеги вече му се подиграват.

На това му се вика рецидив. А дали този човек е кадърен да управлява медийната политика на най-важната в този момент институция - нека преценят началниците му. И следващия път, когато кажат, че муха и банка се убиват с вестник, нека се сетят кой е човекът, който отговаря за медийната им политика.

автор: Владимир Йончев

11.07 2014 в 19:28

досиетата са в прокуратурата там може би ще бъдат унищожени по поръчка на пеевски

11.07 2014 в 19:14

Абсурдистан. Всяка сносна корпорация има риск мениджмънт и така наречения бизнес континуити план. Няма как, просто няма как в кредитна институция, одитирана от държавата пък ако ще и най-гнилата ябълка да е да не оценява като критични кредитните досиета на своите длъжници и съответно план как да ги пази. Пълен абсурд е твърдението, че досиетата ги няма. Дори теоретично е невъзможно да се затрие тази информация! Тия да ги разправят на някой друг!