Шефът на пресцентъра на БНБ: Сгреших, извинете

Александра Маркарян 11 юли 2014 в 18:13 5874 5

Началникът на пресцентъра на БНБ Александър Урумов се извини на журналистите заради това, че селектира медиите, които да имат право да присъстват на пресконференцията на БНБ за състоянието на КТБ днес.

"Бих искал да започна с едно лично извинение към всички колеги от всички медии. Очевидно и при мен, и при колегите от пресцентъра напрежението е малко повече и сме допуснали една неточна преценка за днешния формат на пресконференцията. Знаете, там имаше много камери. За съжаление, не сме удовлетворили интереса на всички медии. Това е моя лична грешна преценка, за която поднасям своите извинения", заяви той в началото на пресконференция на УС на БНБ след заседанието на парламентарната бюджетна комисия днес.

Урумов не обясни какви са били критериите за преценката му при изготвянето на списък с приемливи журналисти, нито отговори на въпроса кои медии и журналисти са били в този списък. На тези въпроси той отговори с думите, че "във всяка институция се акредитират журналисти за пресконференция". При това откровено невярно твърдение - репортерите имат право на свободен достъп до пресконференции само при представяне на валидна журналистическа карта - присъстващите в залата представители на медиите реагираха остро, но на репликите и въпросите им, задавани един през друг, нямаше ответна реакция.

Малко по-късно управителят на БНБ Иван Искров също заяви, че недопускането на медии на пресконференцията е било грешка. Той допълни, че "със Сашо Урумов ще имаме разговор след това".

В края на пресконференцията Урумов опита да омаловажи случилото се с репликата, че "за 8 години това е прецедент, който няма да се повтори".

Практиката на журналистите обаче сочи, че по-скоро е прецедент да получат отговор на свое запитване до БНБ и този отговор да съдържа конкретна информация по поставените въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови