БНБ селектира журналисти – говори за КТБ само пред „избрани“

Александра Маркарян 11 юли 2014 в 11:23 14564 11

Снимка Симона Костадинова

Българската народна банка си позволи да селектира журналистите, които да чуят на живо какво е състоянието на Корпоративна търговска банка и да имат право да зададат въпроси на ръководството на БНБ.

Днес трябваше да бъде обявено реалното състояние на затворената заради риск от неплатежоспособност КТБ на база проверките от квесторите и одиторите.

Според прессъобщение на БНБ от 9 юли резултатите трябваше да се оповестят „публично“.

Подтикнати от пълното мълчание на пресцентъра по въпроса дали ще има пресконференция, изявление или нещо друго, което да защитава определението „публично“ репортери започнаха да звънят на телефоните му още от началото на днешния работен ден.

Към 9.05 от пресцентъра на БНБ казаха за OFFNews, че все още не се знаело дали ще има пресконференция или изявление и помолиха да се обадим след половин час. Това, оказа се, беше първият и последният път, когато някой в пресцентъра вдигна телефона си.

След информация в някои медии, че все пак ще има изявление в 10.30 ч., репортери от много медии се струпаха пред централния вход на сградата.

За всеобща изненада се оказа, че има списък на медии, които могат да влязат. Мъж, представил се за „отговарящ за охраната“ отказа да обясни защо част от журналистите не могат да влязат в сградата, в която и без друго без валидна журналистическа карта, без проверка на метален детектор така или иначе не може да се влезе.

Не стана ясно какви са критериите за определяне на подходящите за пресконференцията и защо изобщо се селектират журналисти. Така отвън останаха журналисти от телевизии, агенции, специализирани сайтове, вестници.

Никой не отговаря и на телефоните на пресцентъра на БНБ, за да обясни ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!