Quantcast

БНБ селектира журналисти – говори за КТБ само пред „избрани“

Александра Маркарян Последна промяна на 11 юли 2014 в 11:23 13252 11

Снимка Симона Костадинова

Българската народна банка си позволи да селектира журналистите, които да чуят на живо какво е състоянието на Корпоративна търговска банка и да имат право да зададат въпроси на ръководството на БНБ.

Днес трябваше да бъде обявено реалното състояние на затворената заради риск от неплатежоспособност КТБ на база проверките от квесторите и одиторите.

Според прессъобщение на БНБ от 9 юли резултатите трябваше да се оповестят „публично“.

Подтикнати от пълното мълчание на пресцентъра по въпроса дали ще има пресконференция, изявление или нещо друго, което да защитава определението „публично“ репортери започнаха да звънят на телефоните му още от началото на днешния работен ден.

Към 9.05 от пресцентъра на БНБ казаха за OFFNews, че все още не се знаело дали ще има пресконференция или изявление и помолиха да се обадим след половин час. Това, оказа се, беше първият и последният път, когато някой в пресцентъра вдигна телефона си.

След информация в някои медии, че все пак ще има изявление в 10.30 ч., репортери от много медии се струпаха пред централния вход на сградата.

За всеобща изненада се оказа, че има списък на медии, които могат да влязат. Мъж, представил се за „отговарящ за охраната“ отказа да обясни защо част от журналистите не могат да влязат в сградата, в която и без друго без валидна журналистическа карта, без проверка на метален детектор така или иначе не може да се влезе.

Не стана ясно какви са критериите за определяне на подходящите за пресконференцията и защо изобщо се селектират журналисти. Така отвън останаха журналисти от телевизии, агенции, специализирани сайтове, вестници.

Никой не отговаря и на телефоните на пресцентъра на БНБ, за да обясни ситуацията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 19:40

Абсолютно необходимо е,всички сериозни,претендиращи за честност медии,да публикуват 5-те въпроса от коментар 9! И това публикуване да се прави ежедневно,докато някоя от изброените в тях институции поне се опита да отговори!

11.07 2014 в 15:32

До on
Чета ги, защото съм оптимистка и все се надявам журналистическата гилдия наистина да оправдае положението си на четвърта власт в държавата. Нооо....уви. Четейки новинарските сайтове, веднага се разбира кой на кого плаща

11.07 2014 в 14:44

Хитрягите в БГ – чиновници от БНБ, Минфин, ДАНС, МВР, Прокуратура и то Главна прокуратура, все баламосват българите – хитро им пробутват половината истина. Питаме: 1) КОЙ ИЗТЕГЛИ от КТБ над 800 млн лв и къде ги прехвърлиха? Подозрението е, че нареждането е било тези над 800 млв да се прехвърлят в ПИБ. Кой ще отговори ТОЧНО НА ТОЗИ ВЪПРОС, ТОЙ Е НАЙ-ВАЖНИЯ!
2) Кой разпореди акцията пред и в сградата на КТБ – кой прокурор, какво е било нарежданието, кой ог МВР и ДАНС го о одобрил и какви сили и с каква задача са изпратени? От тази акция почна банковата паника в КТБ, и тази паника бе цяла седмица и дори повече от 10 дни. ТАРИКАТИТЕ в БГ както са чакали?!?!?
3) Какъв сигнал е депозиран от Протестна мрежа м. февруари 14, кой го е приел в Главна прокуратура и какви действия са разпоредени? Защо Главния прокурор ще цепеше след сигнала от ТV на ТV как “ще оправи БНБ и КТБ?
4) Кой е разпоредил да се блокира дейността на Управление Банков надзор БНБ, и за повдигане обвинение но подуправителя на Банков надзор? Този, който е разпоредил и се цепеше по ТV за това неграмотен ли е, защо е разпоредил и защо се цепеше по ТV?
5) На 30 април 14 БНБ издава разрешение на КТБ да придобие 100% капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД. На 10 април 2014 г. КЗК разреши КТБ АД да придобие едноличен контрол върху „Креди Агрикол България” ЕАД. На 13 юни пък офиси на КТБ АД бяха атакувани от екипи на полицията и прокуратурата. Кой е разработил схемата за тези действия?
НАКРАЯ – далаверата с КТБ не е ефтиджос обяснения “как Ц.Василев изтеглил 200 млн в брой”, или пък друг ефтинжос – “няма ги кредитните досиета”, Айде бе, чак ви вярваме... толкоз ви вярваме... като на първи мошеници...
ОТГОВОРИТЕ, КОИТО СЕ ТЪРСЯТ СА МНОГО, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОНКРЕТНИ
Всяка банка, към която се приложи схемата “банкова паника” и вложителите тръгнат да теглят , веднага (ден-два, макс седмица) изпада в КРИЗА НА ЛИКВИДНОСТ, и скоро в процедура по несъстоятелност. А ТАЗИ процедура по несъстоятелност се събират раздадените кредити, и накрая може да се окаже, че банката не е във фалит. Но вложителите, вкарани в банковата паника, това не ги интересува...
АКО В БГ ИМА ФИНАНСИСТИ, БАНКЕРИ И ПОЛИТИЦИ, КОИТО РАЗБИРАТ ЩО ИДЕ РЕЧ- ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯТ на българите, но не тарикатски отговори

11.07 2014 в 13:57

@Таня,
Тогава защо ги четеш??

11.07 2014 в 13:22

Хак ви е . Защото не сте журналисти, а тоалетна хартиа

11.07 2014 в 13:10

всяко зло за добро.
списъка с допуснати, е списък с медиите които не са за четене

11.07 2014 в 13:10

Искров налага този стил в БНБ и следователно той носи отговорност.
Също така и за кризата с КТБ.
Тоталитаризма/социализма е дълбоко вкоренен в повечето от нас.
Както 'просто ей така' НЕ могат да бъдат демократизирани ислямските общества със смяна на някой сатрап, така и пост-социалистически общества като нашето.
Защото усещането за 'демокрация' и за това, кое е редно и кое НЕ е начин на мислене и манталитет, който не се придобива от лозунги.

11.07 2014 в 11:54

А защо никъде не пише кои са избраните?

11.07 2014 в 11:35

Крайно време е за оставки и подсъдими в БНБ.
Трябва да има отговорни за банковия балон КТБ!!!

11.07 2014 в 11:29

Аз също не бих допуснал журналисти от свинските медии.