Шефът на НЗОК се надява на нова система за разплащане с болниците

OFFNews 05 май 2015 в 10:00 2894 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Д-р Глинка Комитов

Надявам се от 2016 г. със законови промени да не се дават бюджети на болниците - да им се пишат нули, които да се превръщат в цифри след като бъде отчетена дейност и тя бъде проверена спрямо предварително договорените обеми.

Това коментира пред bTV шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

"Сега болниците, като видят някакъв бюджет, се чувстват длъжни да го усвоят", уточни той.

По думите му в диалог с Българския лекарски съюз (БЛС) ще се уговарят както обемите, така и цените на медицинските дейности.

Той се обяви и за законова възможност Здравната каса да прави както внезапни проверки, така и преди и след плащане.

Комитов подчерта, че при ситуации като тази с онкодиспансера във Варна, където болничната аптека препродава скъпи медикаменти, е необходим по-строг контрол, тъй като в момента санкциите са твърде малки.

Той каза още, че всички лекарства и дейности за онкоболни, хемодиализните случаи, ражданията и новородените, както и интензивните грижи ще се плащат, а има и възможности спешните състояния да не бъдат връщани.

Д-р Комитов очаква резултатите от проверката на касата в "Софиямед" да са готови днес, но уточни, че за даване и отнемане на лиценз за дейност не отговаря НЗОК.

Той опроверга твърденията, че на "Софиямед" се отпускат много повече средства, отколкото на "Пирогов". Сумите, които са се завъртяли в медиите, са поисканите от болниците, а не отпуснатите, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!