БСП и ДПС отказаха да отпуснат пари за център за деца, болни от рак

Нели Чолашка 04 декември 2013 в 15:34 6159 12

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

 

С гласовете на БСП и ДПС беше отхвърлено предложението на ГЕРБ да се отпуснат 4.5 млн. лв. за изграждането на национален център за възстановяване и рехабилитация на деца с онкологични заболявания при гласуване на Бюджет 2014 г. на второ четене.

Родители на деца, болни от рак, са осигурили терен в Костинброд за такъв център, но се нуждаят от средства за ремонт и оборудване.

При дебатите вчера един от вносителите на предложението да се отпуснат пари за този център - Томисла Дончев от ГЕРБ, предупреди, че следващите две години подобен проект не може да бъде финансиран с европейски средства.

„Между 150 и 250 деца средно се разболяват от ракови заболявания. Тези деца се борят упорито за живота си. Много често те са по-силни от нас.

Емоционалното им състояние е много важно за постигане на по-добри резултати в лечението им”, обяви Дончев.  

Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова заяви вчера, че по принцип подкрепя част от аргументите на опозицията, но не приема финансирането да е от централния бюджет.

"Предлагам алтернатива – към Фонда за инвестиционни разходи с 500 млн. лв. прибавихме и възможност тези средства да бъдат използвани и за публично-частни сдружения. Нека сдружението на родителите да направи публично-частно сдружение и така да се възползват от средствата”, предложи Нинова.

Подобна процедура ще отложи изграждането на центъра за неопределено време, отговори ú Дончев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews