"Шефът на кабинета на Денков организира и проведе схемата за източването на пари за ромите"

Нинова едва промрънка за спрените средства, защото ако беше вдигнала високо червения си юмрук, той щеше да се стовари върху сина на партийния си функционер Тодор Модев - Иван Модев, пише дългогодишният главен секретар на МОН Димитър Танев

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2017 в 15:06 12916 2

Димитър Танев

Снимка БГНЕС

Димитър Танев

Изключително остра позиция по повод проблемите с Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" публикува дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието и науката Димитър Танев. Скандалът избухна, когато миналата седмица Европейската комисия изпрати писмо по повод извършения одит на програмата. От него става ясно, че има много сериозни нарушения, които застрашават основателно плащанията за общо 1,37 милиарда лева.

Публикуваме пълния текст:

Няколко дни страната се тресе от скандала за спрени пари от Брюксел по програмата за образование и наука. Служебният министър проф. Денков (уж удобен и от ляво и от дясно) всеки ден си прави пресконференции, за да обясни колко е виновна Кунева и как чиновника Цв. Герджикова начаса трябва да си ходи. Първата, защото, за да спре източването на европейски средства пое на ръчно управление за три месеца оперативната програма след скандала с парите за ромските фондации, а втората, защото уж носела пряка отговорност за управлението на програмата.

Нито дума за това, че самият Денков измисли и прокара през Брюксел програмата, в т.ч. и как едновременно МОН ще съвместява функциите на управляващ орган и получател.

Нито дума за това, че повече от година бившия министър проф. Танев беше едновременно и управляващ и получател, но тогава това не беше проблем за неговия заместник - Денков и тогава той не напусна МОН.

Нито дума за това, че основният проблем, уловен от Брюксел, е не временното съвместяване, а публичният скандал за схемата за източване на пари чрез т.н. ромски проекти, за които министър Кунева уведоми и прокуратурата, и ДАНС.

Разбира се, колко е удобно да „спестиш“, че твоят шеф на кабинет – Иван Модев е бил управляващ директор до месец декември 2016 г., е организирал и провел ромската схема, заради която Брюксел ни налага санкции.

Че чиновника Цв. Герджикова няма как да носи вина, защото е станала директор месец след одита от ЕК…

Но какво значение имат и фактите и констатациите на Брюксел (умишлено неопубличени в цялост и подходящо интерпретирани), когато вчера се сглоби мощната медийна машина! Презентации и внушения в централни новини, в предизборна кампания, няма как да стане без едновременната намеса на и от централите на ГЕРБ и БСП.

А защо ли?

Ами как да си обясним, че Нинова едва промрънка за спрените средства, защото ако беше вдигнала високо червения си юмрук той щеше да се стовари върху сина на партийния си функционер Тодор Модев - Иван Модев.

Или за мълчанието на Борисов, който ако беше размахал ятагана, щеше да го отнесе Дончев, защото какво е правил или къде е блял като вицепремиер по еврофондовете, та да му убегнат ромските схеми.

Омертата, омертата обяснява мълчанието на ГЕРБ и БСП.

Омертата за оста ГЕРБ -БСП през Дончев-Денков-Модев! 

Ама и някой трябва да свърши мократа поръчка срещу РБ и Меглена Кунева, без да се цапат ръцете на ГЕРБ и БСП…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4568

2

Tabadatko

14.02 2017 в 16:50

А вие мистър Танев мълчахте до сега за тези неща, защото .. ?

11508

1

Бухльо

14.02 2017 в 15:31

Ами фактите са си факти. Без да оспорвам грешките на Кунева в сектора (и без въобще пък да коментирам поведението и в други сектори), да се опитват сегашният министър и началника на кабинета му да се представят в бяло, при всички тези данни...дебелоочие пълно. Радев, Герджиков...ако сте сбъркали, коригирайте се, за да покажете дали сте различни.