Бивш зам.-министър: Всички системни грешки в оперативната програма са от времето на Денков

Александра Маркарян Последна промяна на 11 февруари 2017 в 17:18 9102 0

Красимир Киряков

Снимка Сергей Антонов

Красимир Киряков

"Всички системни грешки в Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са от времето на проф. Николай Денков, когато е отговарял за нея като зам.-министър. Те са още от дизайна на програмата, който той е правил. ЕК не еднократно е предупреждавала за тях. Аз заварих една забавена програма от него и изоставяне по отношение на стартиранито на процедурите." Това посочва бившият зам.-министър на образованието Красимир Киряков в изявление, изпратено до OFFNews.

Киряков допълва, че и оценителните комисии, и експертите към тях са назначавани от проф. Денков, като зам.-министър, и Иван Модев, като директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми". Сега Модев е началник на кабинета на служебния министър Денков.

"По този повод получихме сигнали за опит за измама с одобрени проекти за ромска интеграция на деца - пише още Киряков. - Оценителите бяха избрали 7 неправителствени организации, които имаха едни и същи лица за учредители. Ние веднага взехме мерки и спряхме проектите и договори не бяха подписани. За ситуацията наказахме оценителите. Пак повтарям - тези оценители са избрани от проф. Денков и Модев и те носят отговорността за критиките на ЕК.

Одитът е направен през октомври и ние знаехме за констатациите, като взехме мерки веднага. Имахме план за действие, който се изпълняваше и беше съгласуван с Малина Крумова и бившия вицепремиер Томислав Дончев. С тях работихме много добре.

Като зам.-министър направих обществен съвет по оперативната програма, в който влизаха работодателските организации, БАН и университетите. Целта беше всяко решение да се взима честно и прозрачно пред обществото."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !