Шеф в МОН: Денков носи отговорност за проблемите с европарите за образование

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 19:59 6849 1

Не приемам да нося вината за грешки, допуснати от други ръководители. Това заявява в писмо до OFFNews Цветана Герджикова, главен директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН.

По-рано днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков поиска оставката Герджикова. В изявление пред медиите днес той я обвини, че "носи пряка отговорност" за част от проблемите с Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", констатирани в одита на Европейската комисия.

Според Герджикова истинските виновници за проблемите с европарите са служебният министър Николай Денков и началникът на кабинета му Иван Модев.

"С удивление прочетох днес изявлението на служебния министър на образованието и науката – проф. Денков, в което той твърди, че нося пряка отговорност за неблагоприятните констатации, направени от одиторите на Европейската комисия по отношение на изпълнението на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, пише в писмото си Герджикова.

Тя заявява и че това твърдение е в абсолютно противоречие с действителността.

"Проверката на европейските одитори обхваща периода от стартирането на оперативната програма до октомври 2016 година. В този период главен директор на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ е г-н Иван Модев (днес началник на кабинета на министър Денков), а през по-голямата част от периода (до април 2016 г.) ресорният заместник-министър за оперативната програма е самият проф. Денков. Следователно, именно те носят отговорност за управлението и изпълнението на програмата в периода, обхванат от проверката на Европейската комисия", добавя шефката на структурните фондове в МОН.

Тя посочва, че е вярно, че през част от проверявания период тя също е работила в дирекцията, но функциите и задачите й по това време не били свързани с управлението на оперативната програма, нито с избора на оценителните комисии, чиято дейност е най-остро критикувана от одиторите.

"Всичко това лесно може да бъде установено от съхраняваните в деловодната система на МОН документи", заявява Герджикова.

Ето и още от писмото й:

"Всъщност на поста „главен директор“ реално съм била само два месеца - от 1 декември 2016 г. (когато главният директор Иван Модев премина на работа в друго ведомство) до 1 февруари 2017 г. (когато се наложи да постъпя в болница; при това още в същия ден ми беше прекратен достъпа до служебния електронен адрес, така че оттогава нямам никаква представа кой и какво пише или подписва с моето име). За тези два месеца - с подкрепата на ръководството на министерството – разработихме пакет от мерки в посока на преодоляване на слабостите, установени от представителите на ЕК по време на одитната мисия.

Този пакет от мерки, както и списък на всички неотложни задачи, беше предаден на министър Денков и неговия екип още с встъпването им в длъжност.

Накратко, не съм съгласна да ми се приписва вина и да ми се търси отговорност за грешки, допуснати от други ръководители."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3469

1

Halo

11.02 2017 в 18:51

На тоя му ритнаха лейката...