Денков обвини шеф в МОН за проблемите с оперативната програма, поиска му оставката

Александра Маркарян 10 февруари 2017 в 13:49 4088 2

Проф. Николай Денков

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков поиска оставката на главния директор на дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова. В изявление пред медиите днес той я обвини, че "носи пряка отговорност" за част от проблемите с Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Изявлението бе направено във връзка с предварително писмо на Европейската комисия до МОН по повод одита на оперативната програма, извършен в периода 24-28 октомври 2016 г. За неговото съдържание съобщи пресцентърът на министерството.

ЕК предупреждава за сериозни проблеми, свързани както със структурирането, със системите на управление и контрол на програмата, така и с проведените конкурсни сесии.

Цветана Герджикова обаче е назначена за главен директор на дирекцията след извършването на одита и не я е управлявала по времето на одитирания период - от старта на програмата до октомври 2016. На практика тя е директор едва от няколко месеца и няма как да е вземала решенията, за които я обвиняват.

През одитирания период директор на същата тази дирекция, която управлява програмата, беше Иван Модев. Сега Модев е началник на кабинета на проф. Денков и от МОН не свързват името му с каквито и да било нарушения.

Самата оперативна програма пък е дело на настоящия министър, който преди беше зам.-министър в МОН - Николай Денков, припомни тази сутрин пред БНТ бившият министър на образованието Меглена Кунева.

Сред констатациите на ЕК, пишат още от МОН, са, че при структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

По повод писмото министър Денков заяви:

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН".

Той допълни, че, заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове, се подготвя план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок.

"Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", каза още Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

2

Бухльо

10.02 2017 в 14:49

"Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година". Еми хубаво де, защо си назначи за началник на кабинета, този който я управлява през последната година?