Северният парк в София с шоу на ърбан спортовете днес и утре

OFFNews 30 април 2022 в 17:28 2018 0

Снимка БОК

Уникално шоу на виртуозите в новите градски дисциплини събра днес десетки хиляди в Северния парк с атракциите на Ърбан феста „Спортувай в твоя град“.

В продължение на два дни зрителите ще се наслаждават на спиращите дъха изпълнения на най-добрите в България в брейк танците, стрийт фитнеса, баскетбола 3х3 и паркура. Този път организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и партньорите от съответните федерации преместиха фестивала в наскоро реновирания Северен парк. Още от сутринта на голямата сцена и по игралните арени край нея можеха да се видят атракциите на асовете в тези супер модерни напоследък спортове.

Фестивалът бе открит от Георги Георгиев, председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ поздрави присъстващите и пожела успех на състезателите. „Над 400 са участниците в държавните първенства и турнири тук, виждаме, че усилията и инвестициите в спорта са необходими и си заслужават, те увличат хиляди и за това ще продължим да ги правим, дори да заделяме повече за здравословен и активен начин на живот,“ каза Георгиев.

Сред официалните гости бяха още олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, четирикратният олимпийски медалист и легендарен гимнастик Йордан Йовчев, председателят на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС Таня Георгиева, общинските съветници Анна Стойкова и Владимир Митов, кметът на Район Надежда Димитър Димов, председателят на Българската брейк федерация Калин Калинов и др.

Истински фурор предизвика появата на златната олимпийска медалистка от Токио Стойка Кръстева. От няколко месеца тя се отдаде на треньорската професия и днес бе довела на феста своите малки състезатели от БК "Локомотив". „За мен е чест да съм тук и да видя толкова усмихнати лица. Много е важно всички да спортуваме, благодаря на организаторите от "София – европейска столица на спорта“ за събитието и на Столична община за този прекрасен парк. Нацията ни е с големи възможности, включително и в спорта,“ каза Кръстева, която бе сред най-търсените за снимки, селфита и автографи.

„Радвам се, че съм част от този спортен празник. Много е важно повече деца да са физически активни. Благодарим на Столична община и Фондацията, на всички които правят този прекрасен празник. Намерете своя спорт, тренирайте и нека всеки от нас дава своя личен пример," заяви Йордан Йовчев.

След това всички те преминаха през отделните спортни площадки, а председателят на СОС дори сложи ръкавиците и пробва тренинг „на лапи“ с олимпийската шампионка Стойка Кръстева. Покрай тях импровизирана тренировка и спаринг с желаещите да тестват ръкавиците направиха най-добрите боксьори от столичния клуб „Локомотив“, сред тях бе и голямата ни надежда за титла в кат. 55 кг на европейското за жени след седмица в Истанбул Светлана Каменова. Малко по-късно Георги Георгиев връчи приза за „Най-точен от тройката“ на супер талантливия баскетболист от Черно море Михаил Молдов.

"Най-горещо" бе на голямата сцена с емоциите на националния турнир по брейк. Най-новата олимпийска дисциплина събра над 200 деца и младежи за демонстративни изпълнения със специален DJ. Първо се представиха участниците в групата до 18 г., след това тези над 18 г. и накрая са груповите танци. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж 2024 г., а преди 4 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада. След квалификациите брейкърите ще определят днес своите призьори след 19 ч. Националният турнир е също така част от поредицата WORLD KIDZ BREAKIN' CHAMPIONSHIP U18 PRO по концепция на @og.samson, което ще даде възможност на състезателите да се изявят на международно ниво. От най-резултатните брейкъри под 18 г. ще бъдат избрани едно момиче и едно момче от категориите девойки/юноши, които ще вземат квота за участие в батъл 1vs1 на световния финал WORLD KIDZ BREAKIN' CHAMPIONSHIP U18 PRO. Наред с това от победителите над 18 г. ще бъде формирана двойка, която се класира за турнир, съпътстващ гореописания: Formless Multiverse Battle 2vs2 в началото на юни в Словения.

Държавното първенство по баскетбол 3 х 3 също е атракция в Северния парк. 21 от най-добрите отбори в страната мерят сили на две площадки за да излъчат по-късно днес шампиона, който ще получи право да представя България на квалификациите за Европейско първенство в Констанца (Румъния) 04-05.06.2022 г. Клубовете от Национална Баскетболна Лига / National Basketball League също се включиха в турнира от Ърбан феста „Спортувай в твоя град“.

В алеите на парка започна и първият етап от държавното първенство по градски паркур. Легендарният олимпиец Йордан Йовчев и неговите "запалени" по стрийт фитнеса и паркура момчета също отдавна чакат този спортен фестивал за да събират овации със спиращи дъха скокове и салта. Цял ден днес виртуозите в паркура събират овациите на зрителите в парка, шампионите ще бъдат определени и наградени по-късно следобед.

Утре след 11.00 ч. пък ще могат да се проследят атрактивните изпълнения на най-добрите у нас в стрийт фитнеса с награждаване около 16.00 ч. Наред с това, при благоприятно време в неделя сутринта организаторите планират детски турнир по баскетбол 3х3. В 12.00 ч. ще започне стречинг шоу, а веднага след това всеки присъстващ ще може да участва в колелото на късмета с много награди и абонаментни карти за достъп до елитна фитнес верига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови