Сериозен е рискът да останем без учители

OFFNews 17 май 2015 в 19:49 10083 20

В момента повечето педагози у нас са над 55-годишна възраст, а половината от тях ще се пенсионират до 10 години. Затова трябва да вземем спешни мерки, тъй като в противен случай скоро може да останем без преподаватели.

България е на предпоследно място в Европейския съюз по брой учители под 30 години, съобщава Нова телевизия.  

Младите хора, които проявяват интерес към професията стават все по-малко. Един от тях е Томислав Рашков, които от миналата есен преподава английски език в 144 училище в столичния квартал "Младост". 

"Питах се дали мога да вляза в класна стая и да задържа вниманието на 28 хлапета, защото изисква страшно много енергия и малко или много качества, които не бях развивал", споделя Томислав.

Днес младият учител вече се чувства спокойно, а учениците му също са щастливи и забелязват напредък в познанията си по чуждия език. 

Томислав става преподавател, след като преминава обучение по програмата за млади учители "Заедно в час". По-опитните педагози са категорични, че привличането на млади кадри в училище, трябва да стане държавна политика.

Ниското заплащане и условията на труд са основните причини за дефицита на нови попълнения в гилдията. Затова и тези, които са се посветили на каузата, признават, че са направили компромис в нейно име.

Макар да не смее да прави дългосрочни планове, Томислав иска да остане в професията. И се надява новите просветители да стават все повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!