Село Радиново посрещна първия събор на плетачките за българските деца

За 4 г. вълшебните играчки на жените са събрали около 70 000 лв. за лечението на болни малчугани и възрастни

Дина Христова 14 август 2018 в 13:15 6076 0

Снимка Дина Христова

Благотворителното плетене върви и във водата

Над 25 плетачки от групата „Плетем за българските деца“ се събраха в пловдивското село Радиново за първия си сбор.

Жените плетат играчки, които се закупуват благотворително през страничката „С вяра в доброто – Подари надежда“. Всеки, който иска да зарадва дете, като помогне на друго, може да избере подарък от страничката, да преведе пари директно по дарителската сметка на кауза, подкрепяна от плетачките, и да получи играчката, след като покаже платежното. Средно на година през страничката се поръчват играчки за около 20 000 лв. Момичетата изобщо не знаят колко още се събират от техните произведения на благотворителните базари, за които редовно изпращат плетива.

В Радиново много от жените, обединени от каузата да помагат с таланта си на болни деца, се видяха на живо за първи път. Дойдоха от Пловдив, София, Варна, Враца, Асеновград, Стара Загора, Павликени... Събра ги в дома си Магдалена Делева, администратор на групата. Докато плетяха, жените обменяха идеи, съвети, прежди и спомени за началото.

„Преди да направим тази група, бяхме в друга, където плетяхме одеяла. Аз изплетох един миньон, който, като се сетя сега, ми е толкова смешен. Изобщо не вярвах, че някой ще го вземе. Но го поиска една жена. Обясних й, че членувам в група, в която плетем благотворително и трябва да преведе парите по сметката на момче, на което тогава помагахме. Жената ми сподели, че и тя е от същата група", спомня си Нели Христова от Пловдив, една от най-активните плетачки.

Миньонът се оказа закупен от Милка Белюкова. „Внукът ми още спи с него, а вече е в седми клас“, издава историята му Милка, също дошла на сбора.

След това Нели занесла два миньона на благотворителен базар и буквално ги грабнали от ръцете й. „Тогава разбрахме, че най-много се търсят играчки и всички се преквалифицирахме към тях“, продължи за началото Нели.

Част от играчките, изплетени за българските деца, позират за снимка.

Магдалена Делева се сети колко трудно е било с даренията на прежди в началото. „Ходих да питам в една фирма и буквално ме изгониха“, казва тя. Сега се намират дарители за групата, но нерядко самите жени освен труд, даряват и прежда. Често пращат и пратки за собствена сметка, особено за благотворителни базари. Затова и самата група се нуждае от дарители.

Колкото повече, толкова повече деца ще бъдат зарадвани с вълшебни играчки, които помагат на техни връстници. Търсят се и плетачки, защото поръчките се увеличават, а жените не. Но гледат да не оставят разочаровано дете.

На сбирката жените планираха плетивата си за... Коледа. И за няколко базара за каузи, които искат да подкрепят. Вече изпратиха плетивата си за базара за Ивелина Димитрова във Варна. През септември ще има техни творби и на базарите за Инес Иванова във Враца и Божидар Илиев в София. Ще се опитат отново да помогнат на Георги Балински, за когото се подготвят два базара до края на година. Ще помогнат и на Денислав Койчев, когото подкрепят от първия ден от създаването на групата.

Снимка край знамето и играчките, преди да се извие традиционното за всеки сбор хоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови