Сдружението на общините брани кмета на Генерал Тошево: Разчистване на опоненти преди изборите, показна акция

OFFNews 11 август 2023 в 14:24 807 1

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров

Националното сдружение на общините в България изрази "безпокойство и опасение от показната акция" по задържане на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от Европейската прокуратура, по думите им - без доказана вина.

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) публикува декларация на официалния си сайт по повод ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП) от Европейската прокуратура.

На 9 август Европейската прокуратура в България арестува Валентин Димитров заради разследване по дело за измами със субсидии за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища в общината. На следващия ден го освободиха под гаранция от 10 000 лева. Ден по-късно, въпреки че му е повдигнато обвинение за представени неверни сведения пред сертифициращ орган и получаване на средства въз основа на тези сведения, БСП го издигна за свой кандидат за трети пореден кметски мандат.

Ето как реагираха от НСОРБ днес:

"Подобни акции в навечерието на местните избори пораждат съмнения за политическо разчистване на опоненти и затова разчитаме на бързо и обективно произнасяне на компетентните органи. През изтичащия мандат и като член на Управителния съвет на НСОРБ, г-н Димитров винаги убедително и отговорно е спазвал принципите и е отстоявал интересите на местното самоуправление, защитавайки аргументирани позиции."

От НСОРБ се позовават и на Европейската харта за местното самоуправление, по която България е страна. Според нея органите на местното самоуправление са една от главните основи на всяко демократично устройство и административният контрол над тях трябва да се упражнява при спазване на съотношението между обхвата на намесата на контролиращия орган и значението на интересите, които той се стреми да защити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика