Съветниците от ГЕРБ и Демократична България се скараха и за мобилно приложение

OFFNews 12 ноември 2020 в 14:35 2179 4

Дарение на софтуер, предложено от Демократична България преди месеци, получи негативно становище на последната комисия по Икономика, собственост и дигитална трансформация към СОС, поради неразбирането на материята от страна на мнозинството. Става дума за приложение, което ще улесни работата на общинските съветници и администрацията, съобщиха от Демократична България. 

На заседанието на комисия, както и в последвала публикация на председателя й Николай Стойнев в социалните мрежи, от ГЕРБ обвиниха дарителите, че искат да събират лични данни на ползвателите на приложението. 

Стойнев написа на страницата си във фейсбук: 

ДБ предлагат на общинските съветници в СОС мобилно приложение за гласуване в комисии. Но...

Не стана ясно, защо според политиката за поверителност, след инсталиране, това приложение ще има достъп до камерата на телефона, възможност да прави снимки и видео, ще може да получава информация до wi-fi връзката на потребителя, ще може да чете съдържанието на паметта на телефона, да модифицира и трие съдържание, ще има достъп до контактите, както и до историята на посещенията в мрежата, както и останалите апликации, инсталирани на телефона.
Не смятам, че това е приемливо за работата на Столичния общински съвет.

Не смятам, че данните, на когото и да е трябва да бъдат споделяни по този начин, а и не мисля, че е политически коректно една политическа сила да предлага подобно приложение на останалите. Дарение винаги звучи добре, но не и в този случай.
И не се успокоявам от факта, че достъп до тези данни ще имат само "малък брой лица в Движението- председател, изпълнителен съвет, технически експерти,..., административен и и служители..."
Интересно за какво ще ползват всички тези данни и разрешения от ДБ? Затова и предложението не беше прието.

Според Ивайло Мирчев, член на ИС на “Да, България!” и ръководител на екипа от доброволци, разработили софтуера, отговори: “Тъжната реалност е, че никой не си е направил труда да тества функционалностите на приложението. Например камерата е нужна за сканиране на QR кода, който удостоверява правото на глас, и тя е неактивна през останалото време, а това е лесно установимо. И в този дух на невежество, технологично и политическо безсилие в ГЕРБ не само отказаха дарението, но и възмутени излизат с публикация по темата.”

Мирчев поясни, че правата до Camera, Photos / Media / Files, Storage, Control flashlight се изискват, защото в приложението може да се влезе чрез сканиране на QR код издаден от администраторите на система. При инсталация тези права остават неактивни и едва след опит за стартиране на тази функционалност се изисква разрешаването им.

“Това, че едно приложение изисква права от операционната система, не значи, че администраторът обработва данните - по-често те са нужни за работата на самото приложение. Например: ако дадено приложение иска достъп до сензора за пръстов отпечатък, не значи, че администраторът обработва биометрични данни - всичко това е ограничено само в рамките на устройството и данните не излизат оттам, допълва той.

По думите на Мирчев "към момента в СО нямат вариант как да се удостоверява дистанционно гласуване, освен през платформата за видеоразговори, която няма подобна функционалност. Затова и екипът от доброволци на “Да, България!” разработва приложението още преди месеци и го предлага като дарение от името на Демократична България и без никакви бъдещи финансови тежести за СО". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Filipova

13.11 2020 в 14:37

От ДБ да се сърдят само на себе си, че пак не са свършили нещо като хората.

12435

3

Jinx

12.11 2020 в 21:50

Все си мисля, че това приложение ще гласува както ДеБъ иска :):):)

4006

2

Kongoto

12.11 2020 в 15:18

И най-накрая приложението на ДБ се оказа, че краде данни, следи слокация и телефона. Цялата ви работа такава, ДБ..
 
X

Да помогнем на украинските деца!