Само за денонощие 460 нарушения заснеха мобилните камери на КАТ

OFFNews 24 май 2015 в 14:53 6776 1

Около 460 установени нарушения са регистрирали мобилните камери на КАТ само през вчерашния ден. София и Велико Търново отново са в челото на отрицателната класация на нарушителите. Данните представи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски по време на проверка на мобилните системи за контрол.

148 мобилни камери са разположени в страната. Поставянето на камерите се обявява предварително в интернет. Oще 148 автомобила на "Пътна полиция" са оборудвани с мобилни камери и имат преносими знаци.

Новите промени в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от събота и с тях се върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Само за едно денонощие те регистрираха 460 нарушения.

"Най-много са установени в София /близо 80/, и над 60 за Велико Търново. За всички нарушения ще бъдат издавани електронни фишове, а нарушителите няма да бъдат спирани на място", посочи още комисар Рановски.

Началникът на "Пътна полиция" обяви, че нарушителите ще получават в срок от един месец фиша на домашната си поща. За тези, които веднага заплатят глобата, ще има 30% отстъпка. Останалите ще плащат целия размер на глобата.

Шофьорите трябва да знаят, че местата с камери ще бъдат обозначени със специални знаци, които също ще бъдат мобилни. Ако патрул с камера се премести от една територия на друга, знакът също ще бъде преместен.

Началникът на „Пътна полиция" допълни, че в следобедните часове от 23 май, а и през следващите дни, когато са абитуриентските балове, контролиращите органи ще следят дали има нарушения, като най-честите са дванайсетокласниците да се подават от прозорците на колите.

И един съвет към всички шофьори - внимавайте и спазвайте ограниченията в скоростта не заради камерите, а заради безопасността на пътя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна