Само 11 положителни от над 19 хил. тествани в училища в Пловдив, Стара Загора и Враца

Училищата могат със собствени средства да купят тестове за учениците от V клас нагоре

Александра Маркарян 16 ноември 2021 в 15:10 2746 0

Снимка Getty Images

Над 19 хил. ученици, учители и непедагогически персонал са били тествани днес преди началото на учебния ден в областите Пловдив, Стара Загора и Враца. От тях едва 11 са с положителни тестове за коронавирус, по данни на Министерството на образованието и науката.

От тях в област Пловдив са тествани 11 355 ученици в начален етап, 4 са положителни. Освен тях са тестваните 823 педагози и 448 души непедагогически персонал. Само двама са положителни.

Тестовете са от 739 паралелки в 120 училища в областта.

В 48 училища в Пловдив учат 100% от паралелките от 1. до 4. клас.

Във област Враца са тествани 2095 ученици от I до IV клас в 166 паралелки, 181 учители и 152-ма души персонал. Положителни са пробите на 1 ученик, 1 учител и 1 служител.

В област Стара Загора от днес е възстановено присъственото обучение за учениците от I до IV клас. Там са направени 4211 теста в 273 паралелки от 59 училища. Два са положителните теста на ученици в две различни училища.

Включили са се 316 доброволци, от които 224 родители. Чрез МОН директорите на училища благодарят на родителите, студентите, медицинските специалисти, учителите, непедагогическия персонал и всички, които са ги подкрепили за връщането на учениците в класната стая.

Междувременно МОН съобщи днес, че ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас преди МОН да е предоставило безплатни. Това ще бъде разрешено със заповед на министрите на здравеопазването и образованието, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Промените са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от I до IV клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови