Сакскобургготски: Доказал съм своята лоялност към републиката

OFFNews 07 май 2015 в 09:02 4443 7

Доказал съм своята лоялност към републиката като премиер. Това заяви Симеон Сакскобургготски в коментар за решението на Светия синод да го споменава като български цар по време на богослужение. „Решението беше на църквата. Не трябва да търсим някакви интерпретации", каза той по БНТ. 

На въпрос как иска да бъде наричан от хората, Сакскобургготски отговори: „Това е въпрос на разбиране, усещане и възпитание, донякъде“. 

"През 1946 г. трябва да се върнем и оттам да видим за какво иде реч. Не виждам защо трябва да се превръща в дискусионна материя нещо, което дори не е светско, дори не засяга толкова хората. Църквата е институция, която е изцяло независима", каза още Сакскобургготски. Според него "дали човек носи дадена титла или изпълнява дадената длъжност са различни работи". Сакскобургготски даде пример с президентите, които дори и да са бивши, ги наричаме господин президент.

За инициативата на група интелектуалци, изтълкувана като желание за връщане на Сакскобургготски в политиката, царят заяви, че това са „феноменални фантазии и какви ли не митове“. Знаете на каква възраст съм, добави Сакскобургготски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови