Съдят за дребно хулиганство единия от художниците на паметника на Благоев

OFFNews 26 декември 2013 в 13:05 4869 8

Паметникът на Димитър Благоев, който осъмна в образа на Дядо Мраз.
Паметникът на Димитър Благоев, който осъмна в образа на Дядо Мраз.

Единият от задържаните за боядисването на паметника на Димитър Благоев в Благоевград ще бъде съден за дребно хулиганство, съобщава "Дневник". 

Калоян Ханджийски, който вчера беше задържан с още двама негови приятели за 24 часа, е бил освободен, а в съда е внесен акт за дребно хулиганство. Заседанието е насрочено за понеделник - 30 декември. 

В сряда паметникът на Благоев, който е се намира в центъра на града, осъмна боядисан като Дядо Коледа, а в краката му имаше чувал с надпис "Оставка". Ханджийски, който е председател на организацията на ДСБ в Благоевград, и приятелите му бяха задържани заради видеозапис от охранителни камери, койти показва как те пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.

Другите двама били освободени, а Ханджийски е прекарал нощта в ареста, защото е носел чувала.

От прокуратурата в Благоевград заявиха пред "Дневник", че за изрисуването се води разследване срещу неизвестен извършител.

Ханджийски бе втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори.

"На този етап искам да питам прокуратурата и полицията в нашата Македония правят ли разлика между политически протест и хулиганска проява?! Знаят ли в тези институции какво значи хулигански мотив за извършване на деянието?! Тези, които по време на комунистическият режим преследваха хората за отбелязване на Рождество Христово, сега са намерили друг форма за това. Ще защитим хората си с всички позволени средства! ОСТАВКА", коментира във Фейсбук случая ген. Атанас Атанасов от ДСБ. 

През ноември четирима активни членове на ДСБ бяха задържани заради акцията по боядисването на паметника пред централата на БСП в София на ул. "Позитано".  Тогава от партията застанаха изцяло зад действията на членовете си Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов. 

Заедно с тях беше арестуван е блогърът Асен Генов. Петимата изрисуваха паметника и написаха: “БКП-Позор!” и “Кой!”.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови