Съдът отмени рекордната глоба на КФН срещу "Икономедиа"

OFFNews 13 юни 2016 в 10:19 3740 2

Снимка Капитал

Административният съд в София окончателно отмени наложената от Комисията за финансов надзор през 2014 г. глоба от 100 хил. лева на "Икономедиа", съобщава "Капитал".

Преди две години КФН наложи на издателя на "Капитал" и "Дневник" четири глоби на обща стойност 160 хил. лева.

Рекордната глоба от 100 хил. лева бе наложена заради материал относно създаденото около Първа инвестиционна банка напрежение, публикуван по време на банковата криза през лятото на 2014 г., след поставянето на КТБ под специален надзор. Според ръководената от Стоян Мавродиев КФН статията може да създаде невярна представа у вложителите и е налице пазарна манипулация.  

"Наказващият орган е следвало да санкционира единствено разпространяването на такава информация, която обективно е насочена към манипулация на финансовия пазар, а не всяко предаване или статия, които търсят причините за изненадващата банкова криза и съдържат недоказани твърдения", се казва в мотивите на районния съд, потвърдени от градския.  

Делото за втората по големина глоба от 50 хил. лева още се разглежда на първа инстанция. Остават и двете глоби по 5 хил. лева, наложени на изпълнителните директори на "Икономедиа", заради отказът им да разкрият източници на информация. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови