Съдът отложи делото срещу Сергей Станишев

OFFNews 18 март 2014 в 15:15 1994 1

Съдът отложи за 12-и май делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев по обвинение, че е загубил секретни доклади, докато е бил премиер.

Станишев трябва да отговаря за загубата на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, между 4 ноември 2005 г. И 27 юли 2009 г. Документите са връчени лично на Станишев, в качеството му на премиер, но не са върнати. 

Делото срещу Сергей Станишев започна през 2011 г., като беше връщано няколко пъти заради процесуални нарушения.

Днес делото беше отложено, защото Станишев не е получил препис от предложението на прокуратурата той да бъде глобен. Причината за това, е че делото е секретно и той няма как да получи препис. Въпросният препис е изпратен в секретното деловодство на парламента, където може да бъде прочетен от Сергей Станишев, но не може да бъде ксерокопиран, така че от защитата няма как да се готвят и да се защитават по делото.

Съдът започва проверка за това каква е съдбата на въпросния секретен препис, а адвокатът на Сергей Станишев настоява да се намери начин този препис да бъде физически връчен на клиента му, за да може той да се защитава по обвиненията за загубените преди много години седем секретни доклада, съобщава БТР.

Според адвокат Васил Василев е хубаво делото да бъде гледано открито, за да може да стане ясно за какво обвинение става дума.

Към този момент обаче съдът не разпореди да бъде предоставен този препис, така че делото остава в плен на процедурата, както беше през последните близо пет години, когато вървеше дълго разследване. След това прокуратурата и съдът си разменяха предложението за административно наказание. Междувременно на Сергей Станишев два пъти му беше свален депутатският имунитет, защото делото не успя да приключи в рамките на мандата на предишното Народно събрание, така че на 12-и май казусът продължава.

Поради ситуацията от днес Сергей Станишев не дойде в съдебната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!