Съдът остави в сила "виртуалното" задържане на Цветан Василев

Юлиан Христов 12 септември 2014 в 11:58 2206 1

Съдът остави в сила

Софийският градски съд (СГС) отхвърли жалбата на Цветан Василев, с която той иска да бъде отменено постановлението за 72-часовото му задържане. 

Мотивите, с които съдът отхвърли искането на адвокатите на банкера, е че всяко задържано лице има право да обжалва законността на ареста или задържането си, но в случая Василев не арестуван и все още се издирва от Интерпол.

Съдия Иван Коев се позова на Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, според която право да обжалват законността на задържането има всяко арестувано или лишено от свобода лице.

"В конкретния случай обаче, обвиняемият Цветан Василев до момента не е арестуван или лишен от свобода, поради което съдът приема, че жалбата му се явява преждевременно подадена и в този смисъл на този етап от производството по делото е процесуално недопустима", заключи той. 

"Това е една виртуална жалба срещу едно виртуално задържане", каза преди произнасянето на съда прокурор Евгени Стоянов. По време на изказването си той и двамата защитници на банкера си размениха впечатления кой е внимавал повече на лекциите в първи курс на Юридическия факултет. 

"Ако това постановление е "виртуално", то не би трябвало да има последствия от него. Заради това постановление обаче Цветан Василев се издирва. Ако всяко "виртуално" постановление води до такива последствия, дайте всички да се пренесем в интернет", контрира адвокатът на банкера Константин Симеонов. 

В крайна сметка държавното обвинение успя да убеди съда в мотивите си. Според прокурор Гешев жалбата на Василев срещу постановлението за 72-часовото му задържане е недопустима, тъй като самото задържане не е изпълнено. "Евентуално след задържането от 72 часа, той може да обжалва законността му. Цветан Василев не е арестуван по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека", обясни прокурорът.

Според прокуратурата случаят може да представлява "опасен правен прецедент", като даде сигнал към обществото, че законът се прилага различно спрямо различни граждани. "Да се иска от съда отмяна на постановлението за задържане е равно на това съдът да даде индулгенция. А СГС не е Светия Синод или Ватикана, за да дава индулгенции", заключи прокурор Иван Гешев, според когото ситуация та е абсурдна и жалбата е недопустима. 

В хода на заседанието стана ясно, че Цветан Василев е поискал от прокуратурата защита, тъй като животът му бил в опасност. Такава защита е регламентирана в закон, който вменява на главния прокурор задължението да осигури закрила на обвиняеми, срещу които има заплаха. От държавното обвинение веднага контрираха, че подобна закрила се дава, след като застрашеният даде лично показания и обясни от какъв характер е заплахата срещу него. Тъй като Василев не направил това, искането за защита било отхвърлено. 

От изложението на адвокатите стана ясно още, че прокуратурата разполагала с адреса, на който бил Цветан Василев по време на престоя си в Австрия. Банкерът бил в болница, а върху епикризата за здравословното му състояние, която е приложена към документите по делото, е бил посочен адресът на болничното заведение. В случая обаче прокуратурата не направила нищо.

Според адвокат Симеонов в повечето случаи прокуратурата налага 72-часово задържане "ей така" и "без всякаква обосновка". 

Определението на съда беше изслушано и от Тити Папазов, който дойде в съдебната зала. Докато прокурорите излагаха доводите си, той на два пъти подхвърли репликира, за което получи забележка от съдия Коев. 

Решението на съда може да бъде обжалвано на втора инстанция пред Апелативния съд на 18 септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови