Събития за деца - какво да изберем

OFFNews 25 януари 2020 в 12:56 808 0

Като родители често си задаваме въпроси за децата ни и тяхното развитие. Кое е най-добре за тях, как да ги възпитаме, на какви занимания да ги запишем, как да организираме времето пълноценно. За щастие, в наше време социалните мрежи преливат от предстоящи събития за деца, а за допълнително улеснение съществуват и платформи, които насочват вниманието ни към синтезирани занимателни образователни и интересни активности в морето от информация.

Често се съревноваваме с времето. Иска ни се да виждаме как нашите мъници с големи скокове носят медали от олимпиади по математика и баскетбол, говорят няколко езика, свирят на инструмент, развиват таланти, разбират от изкуство и те самите създават такова. Но в трескавия си стремеж да ги насочим понякога ги отказваме.

Затова, преди да се гмурнем в тази необятна информационна вълна, е добре да имаме отговор на три основни въпроса, които много ще ни помогнат правилно и ефективно да се възползваме от детските занимания.

Детето на подходяща възраст ли е?

Балетът е прекрасно изкуство, но да заведем тригодишно на балет в четири действия, пък било то и балет за деца, и да очакваме да наблюдава търпеливо, внимателно и с интерес, е в сферата на научната фантастика. Същото е валидно и при посещение на куклен театър, цирк, концерт и всякакви други забавления, при които е необходимо фокусиране за продължителен период.

Обикновено организаторите познават най-добре аудиторията и реакциите ѝ. Ако са пропуснали да посочат възрастова рамка за събитието си, попитайте ги предварително, за да си спестите липсата на интерес и нежелани емоции. В крайна сметка, ако едно събитие не е подходящо, има много други занимания за деца, които биха били.

Какво да посетим?

Всички имаме приятели и познати, които сякаш се чувстват длъжни да посетят и изпробват всяко ново място. Но това не е необходимо. Освен това е крайно натоварващо. И не само за нас, но най-вече за децата ни. Разбира се, че всяко дете желае да отиде навсякъде и да прави всичко. Нали затова са деца. Но е наше задължение да знаем какво е здравословното количество, което може да поеме детето ни. Затова, след като сме селектирали подходящите занимания по възраст, остава да ги селектираме по вид.

Във всеки по-голям град има школи, центрове, музеи, които ежедневно предлагат разнообразие от работилници, ателиета, спорт и уроци. Много от тях предлагат отворени дни и безплатни първи посещения, в които малкият човек да усети атмосферата и да преживее случващото се. Не е нужно да купувате месечна карта, преди да забележите искрата в очите. Интересувайте се, сравнявайте, попитайте други родители. Понякога децата обичат да посещават забавления за деца само защото са споделени с приятели и други деца, а не защото непременно отговарят на нашите критерии за правилно прекарано време.

И най-важният въпрос - какво обича да прави?

Децата обичат да споделят заниманията си с нас и докато играем заедно, те се радват да играят с много от нещата, които ние сме избрали вместо тях. Но ако ги оставим дори за миг сами, ще продължат ли да пеят, рисуват или ритат топка? Не всяко дете обича да пее, не всяко момче е бъдещ футболист или програмист.

Категорично ползите от събития за деца са необятно много. Много от тях развиват ума, координацията, фокуса и логическото мислене. Други са насочени към двигателни дейности, здравословно състояние, правилно израстване, самодисциплина. Но далеч не всяко актуално занимание е задължително и не всяка реклама ни дава всеобща истина и полза. Част от дейностите и събитията ние избираме, изхождайки от това какво смятаме за добро и правилно, но също толкова важно е да наблюдаваме какво задържа вниманието на детето, какво търси то само, без нашата намеса и да поощряваме стремежите му. Така то ще израсне любознателно и уверено.

Деца FUN e платформа, зад която стои екип ентусиазирани родители, които се вълнуват от занимателния свят, въвеждащ децата във вихрушка от житейски уроци чрез игри, работилници, ателиета, спорт и всякакви други образователни активности. Деца FUN е големият, шарен афиш, в който всеки ще намери онова късче забавление за детето си в градовете Пловдив, София и Варна, което не би могъл да осигури в уюта на собствения си дом – събития, които развиват и обогатяват децата ни, срещат ги с други деца по интереси, дават им възможност да намерят нови хобита и приятели и им помагат да растат здрави, любопитни и уверени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови