Събарят хотел Рила в София и вдигат 'една идея' по-висока сграда с голям паркинг на негово място

OFFNews 05 март 2020 в 14:20 11084 3

Да, предвижда се събарянето на хотел "Рила" в центъра на София и построяването на нова сграда за жилищни цели с много нови паркоместа, потвърди районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков пред bTV тази сутрин.

Той разказа, че представители на архитектурното бюро и собственикът на хотела отишли при него, за да му покажат проекта, който вече бил представен и пред зам.-кмета по строителството на столицата и главния архитект.

"Предвижда се да има сграда, която използва възможностите за застрояване на ниските тела отстрани. Мисля, че на височина беше една идея по-висока" - посочи Трайков.

Един от сложните за разрешаване въпроси касае археологията отдолу.

"Темата е сложна по редица причини, свързани и със самото строителство, тъй като това е мащабна сграда в самото сърце на София. Там има чувствителна археология (под хотела се намират останки от двореца на римския император Константин Велики - бел. ред.), отдолу се намира една от стените на античния град" - разясни кметът. 

Трайков оприличи градинката до хотела на "клоака" и заяви, че би се зарадвал час по-скоро тя да стане по-приветлива. Според него тя стояла така "под предлог, че нищо не може да се прави, защото предстоят разкопки, а тези разкопки никога не започват, никога не са приоритет, не остават пари, не остават сили".

При одобрение на проекта "неминуемо собственикът и проектантът ще го представят на всички, за да може всеки да си направи естетическа оценка", каза районният кмет.

За него все още има важни, но неизяснени въпроси: "Попитах, но не разбрах дали има азбест в тази сграда, така че да не се засегне археологията. Внимателно трябва да се направи транспортен план. Предвиждат се много нови паркоместа - как това ще се отрази на района? Има много, много отворени въпроси, но добре беше, че започнахме този разговор", завърши Трайчо Трайков.

Проект за нова жилищна сграда с височина 42 метра на мястото на хотела предложи през 2018 г. дружеството собственик на хотела - "Рила Център", чиято собственост се свързва с издирвания от Интерпол Евелин Банев - Брендо. Инвестиционното намерение публикува предишният районен кмет на "Средец" Мария Ачкова. От него става ясно, че сградата ще е със стъпаловидна етажност на 2, 4, 6, 8 и 10 етажа, ще бъде свързана с хотела и ще е откъм ул. "Леге", където се намира и районното кметство. Предвидено е и едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда откъм ул. "Цар Калоян".

"Рила" е построен през 1962 г. като представителен хотел на ЦК на БКП. След падането на комунистическия режим собствеността му се свързва както с името на Васил Божков, така и на Евелин Банев - Брендо. Самият Божков също имаше намерение да събори хотела, а на негово място да вдигне небостъргач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

3

Hihi1981

05.03 2020 в 17:05

Аман от строежи...

14469

1

случайно прочетох

05.03 2020 в 15:18

А не може ли да не се строи и цялото каре да стане градинка, с възможност за разкопки, като съберем пари?