Васил Божков ще строи небостъргач на мястото на хотел "Рила"

Последна промяна на 15 юли 2013 в 22:07 23295 20

В центъра на София няма място за велоалеи, но за небостъргач ще се намери
В центъра на София няма място за велоалеи, но за небостъргач ще се намери

На мястото на сегашния хотел "Рила" ще бъде построена 18-етажна бизнес сграда, а инвеститор на проекта е Васил Божков.

Това стана ясно на днешното обществено обсъждане на първоначалния подробен устройствен план за регулация и застрояване на зона "А"-юг в район "Средец".

 Зоната, която предстои да бъде реновирана, обхваща следните улици - бул. „Мария-Луиза”, бул. „Княз Александър Дондуков-Корсаков”, бул. Цар Освободител”, пл. „Александър Батенберг”, ул. „Московска”, ул. „Париж”, ул. „Шипка”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „Шести септември”, ул. „Славянска”, ул. „Георги С. Раковски”, ул. „Ген. Йосиф Гурко” и ул. „Алабин”. Този район е с големина 54 хектара и обхваща 120 недвижими културни ценности.

Според представения план на мястото на хотел "Рила", намиращ се в архитектурно-исторически резерват, ще бъде построена 18-етажна бизнес сграда. Около все още съществуващия хотел пък се предвижда да се направи уширение с цел увеличаване броя на паркоместата. Осъщестяването на проекта по построяването на небостъргача не е противозаконно, бе мнението на арх. Теодор Теодоров.

С плана се дава възможност са строеж на такава сграда. Васил Божков е единственият инвеститор, който засега е проявил интерес към такъв билдинг, но това не значи, че няма да се появят и други кандидати, застраховаха се архитектите.

На обсъждането стана ясно, че се предвижда изграждането на два подземни паркинга - единият под пл. "Александър Батенберг", другият под пл. "Народно събрание". Тяхната цел ще бъде да намалят броя на паркиралите коли на двата площада. По мнение на присъствалия на събитието арх. Христо Генчев обаче построяването на паркинг на няколко нива под пл. "Александър Батенберг" би разрушило средновековната крепост "Средец", която се намира точно под жълтите павета.

В новия план не са предвидени велоалеи в центъра на столицата. По думите на арх. Светла Николова, която представи плана, велоалеи не са нужни, защото така или иначе улиците и тротоарите в центъра на столицата са твърде тесни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 00:53

ZURVULI PROSTI----KATO NE VI HARESVA VASKO BOZHKOV ,ZASHTO SI IBRAHTE BSP ????????????????/

23.07 2013 в 14:43

-- скайскрапъри се наричат билдингите (спазвам терминологията на сайта)

17.07 2013 в 21:54

ми добре правиш умно дете за акъл пари не зимам бай ти балкански е народен мъдрец айде учи се чао респект

17.07 2013 в 18:39

Не само. Редовно чета постингите ти.

16.07 2013 в 21:32

Е, да де - 18 нормални етажа и 110 тавански... Мутри не наяли се!!!

16.07 2013 в 17:38

СОФИЯ Е ПЪЛНА С БИЗНЕС СГРАДИ,НОВИ КРАСИВИ ,ЧИИТО ОФИСИ СЕ ДАВАТ ПОД НАЕМ ИЛИ ПРОДАВАТ И СТОЯТ ПРАЗНИ!НИЕ НЯМАМЕ ИКОНОМИКА ЧЕРЕПА БИЗНЕС СГРАДА ЩЕ СТРОИ ,ХАЙДЕ ДЕ КОЛКО ПАРИ ОТ ЧЕРНО ТОТО ЩЕ ИЗПЕРЕ ПРЕЗ ТАЗИ СГРАДА!КОЙ МУ ДАДЕ ПРАВО ДА РАЗВАЛЯ ТАЗИ СГРАДА КОЯТО МНОГО-ДОБРЕ СЕ ВПИСВА В СГРАДНАТА АХИТЕКТУРА НА РАЙОНА?!ТОЙ Е ПОРЕДНИЯТ ОЛИГАРХ С ТЪМНИ СДЕЛКИ И НЕЧИСТИ ПАРИ,ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ СЪБАРЯНЕТО НА ТАЗИ СГРАДА И ВАСИЛ БОЖКИВ-ЧЕРЕПА?!

16.07 2013 в 13:22

Момчета и момичета, важното е не колко е висока сградата, а че ще унищожат част от историческото ни наследство.

16.07 2013 в 13:01

Няма официална дефиниция за "небостъргач"; има нещо, наречено "high-rise building" (високо строителство?), което е над 12 етажа. Така че и блоковете в Младост се класират...

16.07 2013 в 10:55

Велоалеи не са необходими в този град...
А хора въобще трябват ли му!