С почит към Апостола: В София се извиха опашки пред паметника на Васил Левски

OFFNews 19 февруари 2023 в 18:22 2552 0

цветя за Апостола

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Граждани поставят цветя пред паметника на Васил Левски в столицата

Много граждани отидоха днес пред паметника на Васил Левски в столицата, за да отдадат почит на делото на българския Апостол на Свободата. С цветя и развети знамена столицата отбеляза 150-годишнината от обесването на Дякона.

Пред паметника се образуваха опашки от желаещи да засвидетелстват почитта си към Апостола.

На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София е обесен Васил Левски, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.

С различни събития в цялата страна България отбелязва сто и петдесетата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски беше отслужена в храм "Света София" в столицата.

Сред присъстващите в храма бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Иван Гешев, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, служебният министър на културата Найден Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев.

С туристически поход, две исторически възстановки, военен ритуал и гражданско поклонение отбелязаха 150 години от гибелта на Апостола на свободата в Ловешко.

Походът „По стъпките на Апостола“ премина от Ловеч през историческата местност „Пази мост“ до Къкринското ханче. 

Местният драматичен театър с помощта на Регионалния исторически музей представи възстановка на залавянето на Апостола. В този час за десета юбилейна година се провежда възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година е под наслов „150 години безсмъртие”. Организатор е ловешката патриотична гражданска организация „Ловчанци”.

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 г. България преживя много - възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите."

Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово пред паметника на Васил Левски на церемонията по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава.

"Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден", каза още президентът.

По време на церемонията проф. Кирил Топалов посочи, че който не разчита добре знаците на миналото, се загубва в лабиринта на настоящето си и няма бъдеще. "Затова и Христо Ботев назова най-точно саможертвата на най-великия измежду българите като връх, от който виждаше духа към безсмъртието", посочи той.

Сред присъстващите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, кметът на София Йорданка Фандъкова, политици, общественици и граждани.

Церемонията започна точно в 18 часа. Гвардейски оркестър изпълни някои от любимите песни на Левски пред всички, които искаха да отдадат почит.

По-рано днес беше открита мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови