С 3 млн.лв. ще бъдат съкратени разходите за ръчно сепариране на отпадъците, заяви Васил Терзиев

OFFNews 10 април 2024 в 15:11 1478 0

Васил Терзиев

Снимка Столична община

Васил Терзиев

С 3 млн.лв. ще бъдат съкратени през тази година разходите за ръчно сепариране на отпадъците, заяви днес на пресконференция в Столичната община кметът на София Васил Терзиев за работата на Общинското предприятие за третиране на твърдите битови отпадъци на столицата. В брифинга участва и директорът на завода за отпадъци Николай Савов.

"Бяхме обвинявани, че плашим хората колко бързо щял да се изчерпа капацитетът на депото. Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпи до 20-28 месеца, като за този завод ГЕРБ казаха колко добре работел и каква гордост е за тях", заяви кметът Терзиев. 

Той подчерта, че съоръжение с капацитет 21 години експлоатационен срок, ще бъде запълнено за около 9 години. Сами можете да направите сметката колко точно добре е управляван целият процес по рециклиране, извозване и горене на РДФ, коментира столичният кмет. Той съобщи и че през периода на управление на ГЕРБ в столицата са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Това е втори проблем, от което идват всички други проблеми с рециклирането, каза Васил Терзиев.

Той заяви, че ще увеличи броя на хората, които се занимават с процеса по рециклиране от 16 на 40 и ще се удвои процентът на преработените отпадъци. Друго, което обещахме и то стана, е, че ще подобрим качеството на РДФ-а, който беше мокър и заводите не искаха да горят, съобщи още кметът Терзиев. Това вече е решено и до края на годината количеството депониран отпадък ще бъде под 10 %, увери той и допълни, че е в ход процес за пускане на процедура и сключване на договори.

Кметът посочи, че целта на Столична община е от 85-90 % депониран отпадък, което в момента се случва, процентите да паднат под 10 на година. Терзиев обясни, че това ще стане като се качи процентът на рециклиране и се оползотвори целият РДФ.

По думите на изпълняващия длъжността директор на Столично предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов е видно от протоколите на независимите лаборатории, които са направили анализ на циментовите заводи, че качеството на РДФ отговоря абсолютно на всички изисквания и показатели, които са заявени в неговото изграждане и в изискванията на клиентите. Савов посочи още, че качеството ще се подобрява поетапно, като този етап трябва да продължи до края на пролетта.

По проект е предвидено да се отделят до 9,5 % от рециклируемите материали, до този момент никога не са достигани тези проценти, каза директорът и допълни, че за миналата година този процент е бил 1,75 %. Савов коментира, че на фирмите, които са извършвали сепарирането на отпадъка за периода от 2019 г. до 2023 г. е платено над 13 млн. лв., а от тяхната дейност Общината е получила малко над 350 хил. лв.

Савов каза още, че в момента икономия се прави само за сметка на администрация, която, по думите му, е била изкуствено ангажирана в завода. Сегашната икономия възлиза на 3 млн. лева на година, добави Савов. Директорът на завода обясни, че е възложено на проектантите на депото, след като е било извършено геодезическо изследване на характеристиките, да изпълнят изчисления и от тях се вижда, че депото е запълнено, остават не повече от 28 месеца до пълното му запълване.

Докладът от възложения от мен одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. За това изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност, каза през януари на пресконференция кметът Терзиев. 

По-рано днес от ГЕРБ-СДС изпратиха съобщение, в което се посочва, че новото ръководство на завода за отпадъци в София, е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки