Румяна Угърчинска: Трагедията във френския вестник не е изненада

Журналистите отстояваха позицията си и платиха скъпо, смята журналистката

Ива Оприкова Последна промяна на 08 януари 2015 в 08:04 6488 3

Френските журналисти са заплашени от няколко години и в този смисъл трагедията във френския вестник не беше изненада - тя се очакваше. Това коментира Румяна Угърчинска - журналист, преподавател в Парижкия институт по криминология и писател от епицентъра на кръвопролитието.

Авторката на книгата „Истината за атентата срещу Йоан Павел II“ припомни още, че първите терористични ислямистки атентати, които се случиха в Европа, бяха именно в Париж, още през 1990 година от Алжирската ислямска военна организация, но нито за миг журналистите в страната не се предават на натиска.  Оттогава  до сега тази заплаха не само че не е преставала, но и се е увеличавала.

Журналистите от „Шарли ебдо” са работели под полицейска охрана още след публикуваните за пръв път карикатури на пророка Мохамед. За последно списанието е публикувало карикатура на Али Ал Багдади – „халифът” на Ислямска държава.

Всичките тези атаки, цялото това терористично напрежение, на което е подложена Европа, зачестяват и с вмешателството на Европа и на великите сили в религиозни конфликти в Близкия изток, в Северна Африка.

"Често се говори, че във Франция има много предотвратени атентати. За тях публиката не чува, но се знае, че през последните години те са зачестили", разкри Угърчинска.

Френският сатиричен вестник е единственият, който не се подчини на заплахите. Много вестници, списания, всякакви медии във Франция вече решиха да не пращат свои кореспонденти в държавите с ислямска заплаха. Журналистите отстояваха позицията си и платиха скъпо. Французите не само няма да се предадат, но ще се борят в защита на свободата на словото. Те показаха своята съпричастност на демонстрациите във всички големи градове в страната, смята журналистката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 13:31

Много точен коментар. Нищо, че в кочината нерезите се надъ'вят.

08.01 2015 в 08:29

Тази преди 5-10 години е била огън. Тези устни са създадени само за едно нещо ... Не че сега бих я върнал де.

08.01 2015 в 08:28

Щом не е изненада този кървав ужас, тогава е много странно спокойствието на г-жа Угърчинска от последиците. Дали ако някой нейн близък беше сред екзекутираните жертви би декларирала същата глупост?
В такива моменти, когато се посяга върху начина на живот на хората и се застрашава цялото общество е уместно да говорим дали няма да е изненада ако всички изповядващи ислям бъдат изгонени в Африка по родните си места?