Ромите отбелязват Банго Васил

OFFNews 14 януари 2015 в 10:41 6628 3

Снимка БГНЕС, Архив

На днешния ден ромите отбелязват най-почитания си празник - Банго Васил (куция Васил), познат още като циганската Нова година. Тържествата започват на 13 януари вечерта и продължават до 3 дни.

На този ден ромите слагат на масата си баница с късмети, сладки, сарми и печена пуйка или гъска. Докато птицата се готви домакинята не трябва да отронва нито дума. Младите момичета трябва да почистват основно къщите, а момчетата – дворовете.

Освен това по-младите трябва да целунат ръка на по-възрастните и да им поискат прошка. Преди празничната вечеря главата на семейството разчупва обредна пита, в която има златна пара, предавана от баща на първородния син. От момента, в който се сяда на трапезата, до полунощ вратите на къщата са здраво затворени, освен това никой от семейството не излиза навън и никой външен човек не се допуска да влезе.

В първия ден от новата циганска година сурвакарчета обикалят по къщите и задължително носят дар за домакините - шише ракия.

Банго Васил обаче не се отбелязва еднакво от всички роми, традициите на празника се спазват повече по селата, от бургуджии и копанари.

Подобно на дядо Коледа и дядо Мраз, през нощта децата са посетени от Банго Васил. Той е срещнал много трудности по пътя към децата, затова е ранен, брадясал и уморен, но има подаръци и похвали за всеки.

Според ромските легенди Банго Васил е техен защитник. Смята се, че ги е спасил от удавяне в морето, като им изпратил ято гъски. Ромите се качили на гърбовете им и така стигнали невредими до отсрещния бряг.

Друга легенда разказва как Банго Васил възстановил мост, разрушен от дявола, по който ромите преминали. Според други предания Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!