Българи и роми излизат на протест срещу расизма в неделя

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2014 в 20:51 6559 45

Българи и роми ще излязат на протест срещу расизма в неделя, съобщиха от Мрежа за гражданско действие.

Протестът се организира във Facebook и ще се проведе в 13 часа в градинката на „Кристал“ в София.

Протестът е организиран в знак на несъгласие с расистките изказвания на политици през последните седмици.

В тази ситуация критичните гласове заглъхнаха в бурята от одобрителни коментари и това вкоренява допълнително предразсъдъците срещу най-бедните и маргинализирани български граждани, обясняват организаторите.

Според тях управляващите си служат с расистки обиди, вместо да вземат реални решения, което допълнително задълбочава проблемите.

"Трябва ли да стане етническо прочистване, за да спрем да се оставяме да бъдем управлявани чрез болезнено изпитания метод на "разделяй и владей", казват от Мрежа за гражданско действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2014 в 21:00

Ми така де. Заради едни 95% от циганите, на останалите им излиза лошо име.

22.12 2014 в 15:58

Как така и как'Цонка не е заявила участието си в "протеста".
Нали със Красимир Кънев си менят редовно и бикините и медийните дъвки ?

22.12 2014 в 13:02

Когато накарате мангалите да си платят тока, водата и осигуровките,тогава можем да говорим и за останалите неща

22.12 2014 в 11:11

Що за глупост. Москов назова проблема и ДПС скочи. Българските граждани трябва да уважават закона и реда без значение от какъв етнос са. Подкрепям Москов и всеки друг , който се стреми да въведе ред в България.

21.12 2014 в 17:38

Колко удобно е да се лепне етикет на нещо... Например етикетът "расизъм". Пляскаш клишето и готово, хайде по пързалката - това е осъдително, срамота, нацизъм, бля-бля. Защо никой не отчита, че омразата не се корени в това, че сме различни, а в конкретно поведение, начин на живот и отказ от каквато и да било интеграция на дадена етническа група? Това, че цяла етническа група провокира останалите с безнаказаните си безчиства е факт и той в никакъв случай не прави останалите "расисти". Напротив, прави останалите жертви и в крайна сметка жертвите искат справедливост. Всичко, което искат българите е равенство пред закона на всички български граждани. Нима това не е само по себе си общочовешка, европейска, световна ценност? За какъв расизъм говорим тука? Българите са прочути със своято толерантност. У нас живеят в хармонично разбирателство българи, евреи, арменци, каракачани, гагаузи, "помаци", турци... Единствено циганите отказват да се впишат. Проблемът е в това, че безчинстват безнаказано, защото срещу едно кюте и бутилка ракия гласуват за определи партии. И докато за тях няма закони и продължават нагло да издевателстват над българите, омразата срещу тях ще расте. Трябва да се забрани на хора без средно образование да гласуват, а престъпниците трябва да се съдят и затварят без оглед на етническата им принадлежност.

21.12 2014 в 14:35

На тоя протест няма да има българи

21.12 2014 в 14:08

Знаем всички кой спонсорира тези протести ! Знаем всички вече, кои са Български Хелзински Комитет, Маргиналия, Протестна Мрежа. Знаем вече, кой защитава убийците на Българина и България ! Всички заедно срещу тази ниско-интелигентна, добре плат$на, предателска паплач ! Запомнете едно - Зад думата ТОЛЕРАНТНОСТ - ВИНАГИ - се е крила думата ВОЙНА ! Който се опитва да прокарва "толерантност" между народите, точно този се опитва да създаде напрежение, което да стигне до сблъсък ! Запомнете това, всеки $пон$ориран пример за ТОЛЕРАНТНОСТ води до война ! Не се поддавайте !

21.12 2014 в 13:00

Пуснах го и под новината за закриването на линии в БДЖ, ще го и пусна и тук, понеже е доста релевантно:

"Качваме се във влака-пътнически (благодарение на маршрутката, пътуваща над 1 час изпускаме бързия) и веднага се усеща една ужасна миризма на гнило, на мръсно, на пот, на …. На какво ли не. Оглеждам се и купето е пълно, съседното, също е пълно… с роми, с мръсни и шумни цигани. В природата ми е да съм толерантна към всички, но от днес те не са в списъка ми за интегриране. Намираме си аз и моята приятелка две места и сядаме, но се наложи да се преместим, защото под седалките беше пълно с хлебарки. На новите ни места пък, духаше студено, но решихме, че със студа е по-лесно да се примирим, а и по-късно осъзнахме, че студа и хлебарките са най-малкото неудобство. Пък и до нас стояха останалите трима българи във влака. Дойде време за проверка на билети, а с нея и първото нещо, което ме раздразни и ядоса. Нашите билети, моят и на останалите четирима българи бяха добре огледани, а след това дойде ред и на циганите, да бъдат проверени. Оказа се, че нито един от тях няма закупен билет. Нито един! Започнаха преговори с контрольора (с който очевидно се знаеха и познаваха, защото беше отбелязано, че е отслабнал) да си закупят билети и от някъде се чу съвет към него да не се прави на много силен. Явно той се беше осмелил да им поиска да си платят от неудобство към нас, редовните пътници – петима на брой. Някои си платиха, други не, учудих се, ядосах се, разочаровах се, но явно това си беше редовна практика, защото две от жените, които пътуваха до нас, съвсем не бяха изненадани от случващото се. Минути след проверката, във влака започнаха да обикалят циганки с огромни торби, от които вадеха най-различни неща, от дъвки и бонбони, до дрехи и обувки. Оказа се, че и това е редовна практика и нещата, които разнасят, са за продан. Кой позволява тази дейност в БДЖ, не мога да разбера.
Изведнъж, като единствените българи във влака, се превърнахме в атракция ( като няколко бели бобени зрънца в пълна купичка с черни) и всички започнаха да ни сочат и да се опитват да говорят с нас. От някъде се чуваше да ни наричат българи, но не по този, добрия начин, а както ние често казваме за тях, че са цигани- с омраза и гняв. До къде стигнахме, да ни накарат да се чувстваме обидно, поради факта, че сме българи… в България…
Един от циганите, започна да ни задава някакви глупави въпроси, които дори не можехме да разберем, поради факта, че не говореше чист български и когато аз му казах, че ще му отговоря, само ако той ми каже кой е първият цар на България, това което ми беше завряно в лицето като мокър парцал беше, че той е „МЮСОЛМАН“ (той дори не знае какъв е) и ако искам, ще ми каже нещо за Турция, но не и за тъпата България. България била 500 години шлякане и плякане. Тази България, която го храни. Тази България, която му плаща тока. Тази България, която отглежда децата му и на децата му децата, та дори и техните деца. Тази „тъпа“ България, която кара нас българите, да се чувстваме обидно и нещастно в собствената ни страна. Която ни принуждава да живеем в бедност и мизерия. Която ни налага да стискаме зъби и да търпим…или да емигрираме. Е трудно ми е и на мен да живея в тази България, точно в тази България…"

21.12 2014 в 12:33

75 процента от нападенията над лекари, се извършват от роми. Ако споменаването на този факт ме прави расист, то отговорът ми е FUCK OFF!!! Сред част от ромската общност витае една безнаказаност. Не може на престъпниците да им се разминава, защото са цигани, известни или богати! Щом си направил злина някому, трябва да си понесеш последствията, независимо от цвета на кожата си!

21.12 2014 в 12:30

Драги съграждани все някои трябва да ни е виновен. Колко години ще минат докато българина осъзнае че държавата това сме ние. Народа дава властта и народа има право да я отнеме. Никои не е виновен за обстановката във България повече от теб българино. Съветвам те да идеш да се погледнеш в огледалото и да приемеш истината. А не само да дрънкаш как политици,организации и европата пазили циганите. Ние ги пазим защото си мълчим като пут*и. А тези които ще излязат на протест заедно с ромите против "расизма" не мога да се сърдя те така го чувстват. Но дано не ми се разсърдят и те като им кажа че нямат грам мозък в главата. Прост народ слаба държава.