Родители се нахвърлиха върху лекарка в Спешното, прокуратурата в Шумен им повдигна обвинение за хулиганство

Красимир Крумов 05 август 2022 в 11:57 3962 2

Д-р Айлин Ахмед

Снимка Скриншот от ефира на Нова телевизия

Д-р Айлин Ахмед

Районната прокуратура в Шумен повдигна обвинения на съпрузи от село Каспичан*, мъж и жена, които са нападнали, обиждали и заплашвали дежурната лекарка в Центъра за спешна медицинска помощ в областния център, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Ивана Милева. Потърпевшата д-р Айлин Ахмед е освидетелствана от съдебен лекар и има данни, че е била душена.

Саморазправата е станала на 2 август в 2.30 през нощта в ЦСМП на МБАЛ – Шумен. След ромска сватба в болницата дошла група сватбари, които не се чувствали добре и имали всички симптоми на хранително натравяне. Медицинска сестра извикала дежурната лекарка д-р Ахмед, а според нейно изявление пред Нова телевизия, тя е реагирала прегледала ги един след друг, въпреки, че случаите им не изглеждали спешни. Като влязла в регистратурата да говори със сестрата започнала разправия. Мъж, за който впоследствие станало ясно, че е със съпругата си и са дошли в отделението с малко дете, блъснал вратата и казал, че детето им е болно, има коремни болки и симптоми като възрастните.

Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, трябвало да бъде направен задължителен консулт с педиатър. Д-р Ахмед поискала консулт с детски лекар и зачакала идването на специалиста. Изчакването ядосало родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат лекарката, особено агресивен бил бащата, който се заканил на лекарката с убийство. Докторката помолила сестрата да звънне в полицията, а мъжът да излезе навън докато дойде патрулката. Бащата бил изкаран в крайна сметка от помещението от охраната на болницата. Навън агресията продължила. Таткото се заканил отново с убийство, а 28-годишната майка се нахвърлила на д-р Ахмед, хванала я за шията и започнала да я души.

Прокуратурата съобщи, че С. Р. и М. Р. са обвинени за едно хулиганство извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. На 28-годишната жена е повдигнато обвинение и за това, че е причинила лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения. Бързото производство е започнало още в нощта на инцидента.

По случая в Шумен реагира и Българският лекарски съюз. В позиция, изпратена до OFFNews се казва: 

"Съсловната организация е категорична, че няма да търпи лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост!

Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими!

Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност виновните.

Български лекарски съюз пита: Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?"

* Село Каспичан е село в Каспичанска община, на 2 километра от едноименния град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

2

Перпендикуляр

05.08 2022 в 12:43

Време е да поставите пирамидата на широката основа, а не с върха надолу! Пишете двете имена на пострадалата и унизена лекарка, а престъпниците са обявени само с инициали. Докога?

6386

1

Zlatko

05.08 2022 в 12:09

Offnews, Каспичан е град, а не село. Проверете си, ако трябва и си оправете грешката.