Линейка заряза родилка на пътя, обеща да се върне за нея

ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2015 в 22:27 10112 12

Линейка е оставила на пътя жена на 5 километра от Симеоновград в посока Хасково, докато е раждала, съобщи "Дарик".

Медиците били повикани на мястото на тежка катастрофа. Те оставили 30-годишната жена, която била с изтекли води и 8-сантиметрово разкритие, на пътя, като ѝ обещали да се върнат.

За щастие и майката, и новороденото са в добро здраве. Директорът на Хасковската спешна помощ д-р Петя Радева оправда действията на колегите си.

„Около 7 часа сутринта бременна жена е потърсила помощ в кабинет на филиала ни в Симеоновград, тъй като била с изтекли околоплодни води. Дежурният фелдшер попитал в кое родилно отделение да бъде закарана и тя пожелала да бъде закарана в Хасково.

Качили я в линейката и тръгнали. Но в 7:02 ч. е бил подаден сигнал за тежка катастрофа по пътя за Стара Загора. Дежурният фелдшер наистина оставил жената, като помолил да се върнат, след като вземат пострадалия, който бил с тежка черепно-мозъчна травма. И наистина след това екипът се върнал във филиала в Симеоновград, за да потърси жената, но не я заварил там", обясни Радева.

Тя обеща, че случаят ще бъде разгледан и виновните ще бъдат наказани.

„Все пак, когато има един дежурен и двама души в тежко състояние, е възможно да се сгреши. Всички са живи и здрави - майката и бебето, а включително се бори за живота си и раненият мъж в катастрофата", добави Радева пред "Дарик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 17:00

А бе "Офнюз" започвате все повече и повече да се усирате и мажете със всяка следваща статия, изсмукана от крайчетата на пръстите ви... Може ли толкова некадърно да правите статиите??? Заглавието "Линейка заряза родилка на пътя, обеща да се върне за нея" а в самия текст "...И наистина след това екипът се върнал във филиала в Симеоновград, за да потърси жената, но не я заварил там", обясни Радева. ..."

12.06 2015 в 16:50

Лекаря е направил това, което е сметнал за правилно!
Не е нормално в малките градчета където има болници 1 линейка и един дежурен екип да обслужва малък град + 10 села около него в радиус от около 30 км.

12.06 2015 в 14:43

Значи по заглавието на днес.бг разбираме, че жената е оставена "На пътя", малко по-надолу в текста се разбира, че не на пътя, а във филиала Симеоновград са я оставили да чака... т.е. не е оставена на улицата, а в болницата... е не тази която е искала, но както е казал и колегата под мен Спешната помощ не е такси.
Важното е, че всички са живи и здрави

12.06 2015 в 09:33

В крайна сметка линейката не е такси. Явно с оглед инфото дадено за последиците от катастрофата е преценено, че ако не се отиде навреме, може пострадалите да починат. Докато родилката явно е можела да почака час-два. А и както казах, въобще не е работа на линейки да возят родилки-има си таксита, лични автомобили, градски, междуградски и т.н. транспорт.
В БГ много извратено се разбира работата на линейките. Същите следва да касаят наистина спешни случаи, когато следва да се окаже помощ на място чрез закрепващи действия, с които да се предотврати настъпването на смърт у пациента и евентуално ако няма подобрение или нещата са много зле, да се откара пациента в болница-катастрофи, инфаркти, инсулти и т.н. в тази връзка. Дори да дойде линейка при по-леки случаи, не е длъжна и да вози.

12.06 2015 в 09:28

В случая става дума за груба професионална некомпетентност.
Реално фелдшера е поставил в риск живота и здравето на майката и на детето, без да има гаранции, че ще може да помогне на другия пострадал, без дори да знае какво точно е състоянието му.
По мое скромно мнение тоя си е за уволнение. Добрата медицинска практика е да си довършиш работата, която си започнал и след това да се хващаш със следващата.

12.06 2015 в 00:32

Екипите наистина са дефицит навсякъде. И то как иначе - смешните заплати не оправдават нито стреса, нито напрежението дали няма да те набият на някой адрес.

За София се твърди, че има достатъчно линейки, но за провинцията не е ясно дали е така.

12.06 2015 в 00:28

Аз едно не мога да проумея - как успяват тия хора да я вършат тази неимоверно тежка и стресова работа, срещу това подигравателно заплащане и обидни условия...

11.06 2015 в 23:50

Чули, недочули, всеки се изказва. Проблема с бързата помощ не е в липсата на линейки. Линейки има. Няма екипи. Екип не можеш да го спазариш със спестени пари от хеликоптери. Там трябва много дълбока реформа. С тоя хеликоптер голяма драма. Ако стоеше в хангара си, БСП пак щяха да зеят, че са дадени милиони за него, а не се използва. Угодия няма.

11.06 2015 в 22:59

За мен са постъпили правилно. Все пак човекът е бил в много тежко състояние, а при липса на повече линейки, какво да правят, да я оставят вътре, пък после да се оплаче, че са я стресирали за цял живот, като са я накарали да гледа пострадал човек, докато ражда?! От заглавието човек ще си помисли, че са я оставили в някоя крайпътна канавка, засрамете се OFFNews! Ще кажа само, че бременността не е болест, та да се нуждаеш непременно от болница, пък и видяхме напоследък докъде води раждането в болнично заведение в БГ...

11.06 2015 в 22:58

Като някой умира смачкан в кола да се вози жена, която може и да ражда още 24 и повече часа не е винаги оправдано. Медицинска грешка е обаче да се остави тя на пътя - фелдшерът е трябвало да остави ПТП-то без обслужване и евентуално човекът да умре, защото правно сега той е сгрешил. Такова е законовото положение и в Западна Европа, уви.